Старата ръжда любов не хваща

Старата ръжда любов не хваща
Снимка: Thinkstock

Любовта може и да си отиде с времето – но със сигурност не идва с него...

Докато зеленоокият ми оранжев котарак спеше върху червеното ми одеяло, вече си представях как ще изглеждам петдесет години по-късно: с пурпурен пеньоар, боядисана в синьо коса, ужасна пушаческа кашлица, лакирани в червено дълги нокти и заобиколена от поне три котки.

Ако тук все още не сте се запитали защо в главата ми е изплувала такава картина – питам и отговарям вместо вас – защото за пореден път Любовта с голямото "Л" се оказа печатна грешка.

Разбира се – на моя страна имах легион приятелки, готови на всички героични подвизи - от оплюването на мъжете до напъните за позитивно мислене, в моментите, когато светът е само черен.

Разбира се, в критично- емоционалните ситуации, човек може да получи толкова много съвети, че поредицата "Енциклопедия Британика" да заприлича на книжка с картинки за деца в предучилищна възраст. Ето кои са най – безумните съвети, които получих, за да имам някой ден успешна връзка:

1. Най – доброто, което мъжът може да предложи на Еdna жена е усещането за сигурност.
Някога това със сигурност е било така. Но към днешна дата жените се справят все по-добре и без мъжко рамо: стават все по-образовани, могат да си доставят всичко – от добри доходи, за да се грижат за себе си, до оргазъм.

Какво се случва, когато можеш да се обзаведеш без чужда помощ И с чувството за сигурност? Означава, че ставаш все по-изискваща към партньора, а когато той вече не върви рамо до рамо с теб – заслужава ли си да изоставаш, за да не вървиш сама?

2. Мъжкото его е чувствително, не го наранявай!
Аз лично не знаех, че егото имало полови характеристики. Моя грешка. И не знаех, че мъжкото било по-лесно ранимо. Мислех си, че ако ме чукнат по моето, аз също имам право да надам вой до небесата. Умният отстъпва – една доста утешителна награда, която може да доведе до някакъв вид смърт, причинена от свръхдоза компромиси.

3. Снижи летвата! Няма идеални хора, затвори си очите за някои недостатъци, иначе рискуваш да си останеш сама!
Факт – амбициозните и взискателни хора често се оказват обградени от котки и кучета. С времето дребните недостатъци често стават непоносими и без да осъзнаваме те ни изолират от човека до нас. Примирението често прави партньорите самотни заедно. А и е ужасно егоистично да бъдем с някого само, за да не останем сами.

4. Любовта идва с времето.
Бих казала – старата ръжда любов не хваща. Защото чувствата не могат да бъдат изварени в гореща вода със сода, за да заблестят. Преди около два века – вероятно така са се утешавали бабите ни, когато са ги омъжвали без изобщо да ги питат.

Тази максима, приличаща на захабена изтривалка пред входната врата, трудно може да важи  днес. В страха си да не останат сами, жените, а понякога и мъжете, допускат грешката да чакат любовта да дойде с времето – без да осъзнават, че чакат влак  на гара, до която няма изградени ЖП – линии.

Наблюдавала съм това чакане десетки, може би стотици пъти - при мен, при близките ми. Любовта може да се трансформира в обич – и това е прекрасно. Ако вече си достигнал пенсионна възраст.

Но е тъжно това да се случва, когато си пълен с енергия и живот за раздаване. Любовта може да си отиде с времето, но никога досега не съм виждала да идва с него. Така че колкото и да чакаме – за този влак няма пътници. Всъщност – защото изобщо няма влак.

Дали ще изберем сигурността или ще рискуваме и ще останем(в както понякога се случва) с пръст в уста – разбирането за любов и как тя да бъде изживяна е изконно право на всяка Edna от нас.

P.S. Зеленоокият все така спи и мърка в краката ми.

Автор: Сабина Иванова

Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти