Ситуация

Ситуация
Снимка: Thinkstock

Цялата история започна с това, че аз се разболях. Попаднах в болница. И ето, че котката не можеше да остане вкъщи на топло. Дадохме я на чужди хора.

Една дъждовна вечер отидох да я видя. Беше мокро и кално. Отвратително време. Там, където отиде моят сиамски любимец, беше уютно и гостоприемно. На вратата ме посрещна млад мъж с цигара в уста. Покани ме да вляза.

След като поговорихме, разбрах, че моята котка е попаднала на добро място. Стана ми приятно. Така се запознах с човека, който по-късно стана мой много добър приятел. И запазих котката.

Обичам животните и ми беше мъчно, че не можех да се грижа поне за една котка.

Чувала бях, че сиамските котки в древността са били пазители на съкровища. И до ден днешен те си остават верни и добри за тези, които, които се грижат за тях. Не искат много грижи, но се отблагодаряват с постоянство и доброжелателност.

Красиви, с очи като цвят на синчец, те остават трайни следи за нежност, топлота и радост. Истинско удоволствие са за очите. Излъчват спокойствие и търпимост към околните. Дразнят се от силните шумове и са малко късогледи.

Моята котка беше едно истинско бижу. Творение на природата, тя ми беше дълго време компания в самотните ми вечери. Отивайки на друго място, котката запази своето радушно и приятелско отношение към мен.

При мен живя шест години. Оцеля и създаде няколко сиамчета, които поразително приличаха на нея.

В новия дом тя се чувстваше добре. А и аз бях по-спокойна, че е на сигурно място. Колкото до мен, не само, че бях спокойна, но бях и доволна, че се запознах с нейния нов стопанин. Той се оказа не само начетен събеседник, но и много сериозен приятел. Просто на мене ми провървя.

Времето тече и ме отдалечава от онзи момент, в който моят живот се промени. Не изведнъж, а в течение на месеци и години се наложи да се боря за чувствата, които ми донесе това ново запознанство.

Не само, че не загубих моята любимка, но съхраних в себе си онова, от което всеки човек има нужда – човещината си и от създалата се ситуация се получи една истински романтична история.

Времето тече. Животът се променя. Необходимо е да бъдем оптимисти и да вярваме в онези ценности, които са непреходни. Доброта, нежност, преданост. Силни думи, които може да ги употребяваме само, когато сме сигурни в тях.

А за да има радостни и щастливи мигове за всеки от нас, е нужно да спечелим доверието на любимия човек. И верността на онзи, който стои най-близо до нас, да ни съпътства винаги. С тази мисъл и грижа ще ни бъде по-лесно и по-леко в живота.

Има какво да се научи от живота на една сиамска котка. Затова е необходима известна наблюдателност и ведро, приятно чувство на обич към околните.

Сега при моя най-добър приятел има вече две сиамски котки, които, макар че не са роднини и имат един и същи пол, се разбират отлично помежду си.

Ситуация. Щастлива за мен и за околните. Котешкият свят е пъстър. Хорският още повече.

Нищо не се губи в този живот. А аз дълго време бях сама. За да разбера много неща.

Човек намира човека. Жената – своят избраник. Та дори и за това да е виновна една котка. Една невероятно красива и кротка сиамска котка.

Автор: Яворина Николова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти