С дъх на море

С дъх на море
Снимка: Thinkstock

Лято е, плажът е все по-близо, а всички знаем, че морските изживявания зареждат и вдъхновяват ужасно много.

По този повод днес решихме да ви припомним един от най-красивите ни морски текстове, изпратени ни за рубриката "Из edna@". (бел.ред.)

Тръгнах по брега, гледайки как вълните кротко идваха и си отиваха. Морето беше тъй спокойно и толкова синьо, че гледайки го, очите сякаш можеха да потънат в него.

И си мислех колко простота и спокойствие имаше в гледката наоколо, а в същото време сякаш душата ми летеше над вълните и се заиграваше с гларусите и чайките, които се рееха в небето.

Колко красота може да има в света, колко много красота. Малките гребенчета на вълните, които се белееха от време на време, сякаш игриво се закачаха с мен, идваха бързо, после се връщаха назад. А мидените черупки по брега – те бяха разпръснати навсякъде. Разказваха, като рисуваха на пясъка на непознат език непозната история, която морето шепти всеки път, когато ги изхвърля на брега – мидички, охлювчета, камъчета, прашинки морска душа...

Какво спокойствие... Каква красота... Във всичко може да се открие красота, стига душата да може да я види.

А мирисът, тоя нежен мирис на море, на водорасли, който докосва спомените, мечтите, който те връща назад към лета и усмивки и сякаш носи душата ти над морето, а шумът на вълните е онази нежна песен от сънищата – там, където си щастлив, там, където всичко се сбъдва...

Тази морска идилия възражда душата, дава ѝ да си поеме въздух и да тръгне отново към живота, с малка мидичка в джоба и дъх на море в сърцето.

И с хората е тъй, както и с вълните – идват, отиват си. Понякога са бурни и шумни, разбиват, рушат и оставят рани... Понякога са тихи, почти неусетни, но пак оставят следи. Дълбоки и трайни. Да, хората са като вълните, идват и си отиват, но навярно там е смисълът на всичко.

Винаги губим, но и винаги оставаме да чакаме, някъде, някого, нещо... И в това май е чарът на живота – да чакаш следващата вълна и да оставиш душата си да лети.

Да гледаш морето, да виждаш красивото винаги и навсякъде и да продължаваш напред – все пак идва нова вълна, с малка мидичка в джоба и дъх на море в сърцето. 

Автор: Христина Георгиева

Прочетете още:

Сбогом, глупави мечти!

Ах, морето…

Притча за истинските неща в живота

На море по женски? Не, благодаря

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти