Ръцете ти целувам, мамо

Ръцете ти целувам, мамо
Снимка: Thinkstock

Те бяха малки, пъргави и сръчни – винаги заети с работа! Те са ме отгледали, хранили, обличали. Преждата, която са изплели, сигурно ще опише няколко пъти земното кълбо! Какво беше изплела? Ами, кажи-речи, всичко вкъщи – и дрехите ни, и покривките, и пердетата…Изтъкала е толкова много и красиви постелки, чаршафи, кърпи, че има и за моите внучки.

Добрите мамини златни ръце! От многото работа се бяха разтегнали сухожилията на палците им. На два пъти й ги оперираха и пак не спря да плете, да шие. Казваше:”Не е страшна самата операция, по-страшно е да гледаш как лекарите и сестрите се подготвят за нея.После, с упойките, не усещаш болката…” Друг беше нейният страх: “Като се свършат преждите, значи ще си отида и аз…” Без да й казвам, прибавях кълбета в шкафа й.

Родила съм се в осмия месец.Тежала съм 1,800кг и,както казваше мама,”приличала съм на синя жаба, настъпана на улицата”!Тя не усетила, че ме ражда.Но после гледането на толкова малко “недоносче”се оказало трудно и рисковано в онези години, когато кувьози у нас нямало.Жегата била юлска, тракийска. Пловдивските тепета дишали с огнени езици.Точно тази жега изиграла роля на кувьоз, защото зимните недоносчета ги гледали като котета – пред фурната на печката.

Гледали ме всички в родата – баби, лели, братовчеди,защото и по реда си съм била най-малката Петра. Всеки ден идвал вкъщи д-р Кантарев. Мама изписала цял тефтер със съветите, които й давал, с рецептите за моите каши и сокове.И когато съм станала на 40 дена, личицето ми било вече било като топчица. Татко ми се радвал: “Мънинка, ама най-хубавка!” И до днес в родата се повтарят с усмивка тези му думи! А мама станала”специалистка” по отглеждане на недоносени бебета – от цял Пловдив идвали при нея да се “образоват”!

Мамините обичливи и добри ръце ме направили човек.Толкова съм била малка, че ме хранела с лъжичка за сладолед – от Мишо сладкаря я измолил татко! В ония купонни години всичко било кът – и храна,и дрехи,и сапун, и прежди…Умелите ръце на мама изплитали, преплитали по много пъти преждата, купена с купоните, и така ни обличала двамата с брат ми, че всички се радвали на премените ни. Идваха при нея баби, майки – да им даде моделите, да ги научи как се плетат такива красиви блузи, жилетки, рокли…До края на живота си тя остана прочута и изкусна майсторица!

Сплиташе косите ми на плитчици, които като златна корона обгръщаха главата ми. После сплиташе и косите на дъщеря ми. Връзваше най-причудливи панделки. Плетеше шевици, гайтани и с тях връзваше плитчиците. Обичаше всичко красиво и умееше да го подарява на хората. С интерес я гледах как работи.

Всичко, което вършеше, й доставяше удоволствие. То я правеше щастлива! Спираше се и с усмивка оглеждаше резултата от труда си – любуваше му се! Подреждаше си преждите за плетене и тъкане и си говореше: ”Тези, по - едрите, са майки - квачки, а по-ситните, са пиленца. Трябва да се редят така, че да се погаждат – да не се карат боите!” И се получаваха едни цветни дъги – грееха и радваха очите!

Шушнеше си около стана и си тананикаше или си пееше тихичко. Вълнуваше се много от съдбата на агънцето от песента “Заблеяло ми е агънце”. Пееше ни я със сълзи в очите си, защото агънцето остава без майка си Рогуша, и ни обясняваше:”Дете без баща е сирак, но без майка е кръгъл сирак!” Жалеше всички, които си нямат майки, баби. На тях помагаше най-много. Изплиташе им терлички, дрешки, защото:”Кой ще им изплете на тия деца?!” А нас учеше така: “Ако ви подарят нещо, вие подарете повече, ако вземете нещо в заем, връщайте го двойно!”

Когато татко си отиде от този свят, за нея, за нас слънцето угасна. Но тя успя да надвие мъката си и заживя с нас, с нашите грижи, с нашите радости! Казваше ни: ”Светът е за двама, но си има работа женска и работа мъжка.” И учеше брат ми и моя съпруг да подреждат зимнината, да се справят с ремонти, също и със земеделска работа. Беше расла на село, учила беше в земеделско училище и, което знаеше, гледаше да ни го предаде и на нас – сдобили се със селски дворове и къщи.Колко инструменти изпотрошихме, но тя ни окуражаваше:”Толкова сложни изпити сте взели, та на това ли ще се предадете сега?!”

Мама умееше да живее в сговор и в мир с хората. Умееше да прощава, защото приемаше различието като даденост, която не бива насилствено да променяме. Беше опора за нас, за приятелите ни, разбираше се и с млади, и със стари. Как ни утешаваше, когато в началото на промяната мръзнехме по опашки за хляб, за мляко! “И по-страшно е било – казваше тя.- Четири години баща ви с усмивка и със здравец изпращах на фронта, защото не исках и да си помисля, че няма да се върне!”

Неизбежни са разминаванията между поколенията, но когато се появяваха различия в мненията ни, тя мъдро ни думаше:”Като станете на моите години, ще ме разберете!” Колко права е била! Ама трябва да го изживееш,за да го разбереш, за да го приемеш.

Връщам се назад в годините и си спомням как на “Момината вечеря” (преди моята сватба) мама ни закичи мен и Младен (съпруга ми) с китки, към които беше прикачила по две жълтички с думите: ”Дарявам ви по малко злато, защото знам, че ще го оцените! Дъщеря ми е златна, а ще имам зет – сребърен!”

Спомням си и някои моменти, в които съм грешила, не съм дооценила труда й – от бързане, от непредвидливост! А житейското верую на мама беше: ”Не правете това, което искате на вас да не ви правят!” През целия си живот тя строго го спазваше. И си отиде чиста пред нас, пред всички, пред съвестта си!

Мили хора! Вие, които четете тези редове, ако до вас са вашите майки, вземете ръцете им, целунете ги и им кажете: “Благодаря за всичко, мила моя майчице! Обичам те!” Направете го сега, веднага, защото …утре може да е късно! Аз вече не мога да го направя! Затова го написах…

Петра Ташева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти