Робът на новото време

Робът на новото време
Снимка: Thinkstock

Ние, българите, обикновено асоциираме думата "робство" с посегателството на Османската империя над нашите предци. Тук обаче не става въпрос за история, а за роба в днешно време.

Всички ние сме роби, под една или друга форма. Робуваме на нормите, на обществото, на етикетите и на много други. Образовай се, намери си работа, създай семейство, изглеждай по определен начин... всички тези неща представляват нашите "окови".

Замислете се,  без тях ние просто ще сме различни. Разбира се, образованието е важно за нас, защото без него бихме били глупави, а от там и лесни за манипулиране. Точно за това трябва не просто да ходим в определените за целта места, а да се стараем да подобрим знанията си.

Нека си представим, че обществото е разделено на стада – стадото на слабите момичета, на анаболните момчета, на глупавите хора, хвалещи се с малкото си наличен ум и т.н. В днешно време е модерно именно това - да си част от някое стадо, но ако стане така, че се различаваш, то ти си отхвърлен. Така например за жените е наложен някакъв стереотип, че трябва да са високи, кльощави и с големи гърди.

В стремежа си да станат именно такива, много девойки /и не само/, посягат на здравето си по различни начини, само и само да станат "красиви". А има и много мъже, които се тъпчат с химия, за да се сдобият с "перфектното" тяло. Къде наистина е красотата? Тя е някъде там, по средата.

Другото много "модерно" нещо напоследък е това да си глупав. Всеки ден срещам хора, които са глупави, но са горди от този факт. Те не осъзнават, че това всъщност не е предимство, а недостатък, това е проблем, с който трябва да се справят.

Вместо това,  хората възхваляват своята липса на ум и дори не си правят труда да направят нещо по въпроса. Така например, модерно е да кажеш, че не четеш книги /особено сред нас, младите/. Когато обаче някой каже, че обича да чете, то на него се гледа с лошо око. Според мен няма нищо лошо в това, човек да обича книгите.

В заключение искам да дам един съвет на всички, които се стараят да влязат в стадото, слагайки си сами оковите.

Чувствайте се удобно в кожата си, покажете истинската си същност, без да се притеснявате от това, че се отличавате от останалите.

Дайте гласност на мнението си, нека всички разберат, че вие сте по-оригинални в разсъжденията си. НЕ СТАВАЙТЕ РОБИ!

Автор: Диана Атанасова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти