По балкански обременено ли е българското семейство?

По балкански обременено ли е българското семейство?
Снимка: Thinkstock

Въпреки всичко, което се случи с мен, никога не бях напълно убедена, че така нареченият балкански модел на семейство, в частност "български", е пълен провал. В края на краищата една институция се управлява от високо платени и високо образовани държавни служители, поставени на длъжността си от едни още по-извисени личности. Та нали в миналото, семейството в тази му част бе основна клетка на обществото и чрез него се осигуряваше основният поминък на страната ни?

Тогава, семействата по правило бяха сплотени, млади и стари поколения прекарваха по цели уикенди заедно, уважаваха се въз основа на заслугите им и ставаха все по-големи. Ако това бе един вид институция, то в днешното капиталистическо общество, тя съществува по един доста странен начин!

И тук продължавам с ключа към разрешаването на главоблъсканицата.

Основното за нас, младите, е да разберем, че роднините ни (тези, с които волю-неволю се сродяваме),  изключително добре вършат това, за което са предназначени от самото начало на святото тайнство на "брака". Нещо повече, всички те са ангажирани в система, чрез която се усъвършенстват в опознаването на роднините на булката, в опознаването по доста странен начин на самата нея и в агитация за продължаването на рода. Ще кажете, всички ние сме израснали в подобни институции и знаем много добре, че те функционират успешно.

До колко обаче е успешна функционалността? Знаем, че до голяма степен това е функционалност, базирана на компромиса с примитивни практики, с остарели разбирания и с хора, които отстъпват на нас самите. Нека не звучи жестоко, но то е реалистично - всяко поколение е по-добро от предходното.

В едно от скорошните си пътувания се запознах с дама от запада, която съвсем твърдо заяви: "Аз не се меся" - странно за нашия балкански манталитет, нали? 

Налага се обаче, един очевиден въпрос - при положение, че не се меси, не дава съвети, как изобщо функционира младото семейство? Как се справя с проблемите си?

Отговорът е много прост - всеки знае, че за да продадеш един продукт, или услуга, трябва първо да създадеш усещане за неизменна необходимост от него и категоричната убеденост, че тази необходимост може да бъде удовлетворена, единствено чрез придобиването на въпросния продукт или услуга.

Така че, скъпи балкански семейства, обичайте родителите и знайте, че макар и доста пресилено, те желаят единствено и само вашето добро.

Автор: Силвия Стаменова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти