Папките на живота

Папките на живота
Снимка: Thinkstock

Започнах обучението си с компютър. Първо, за да има ред, трябваше да се правят папки, в които да се подреждат всички данни.

Реших да си направя мислено папки за живота. Папката за децата беше препълнена. Тогава си казах, ще я разделя по години. Старата папка с детските години оставих отдавна. Спомням си за нея рядко, но с умиление.

Актуалната се допълва непрекъснато. Тогава реших, че трябва да я разделя на добри и лоши събития. Но като че ли не ми остава време да си мисля за хубавите. Повече време отделям на неудачитe. Как да се разрешат, кой има предимство при нужда от помощ. Проблемните деца получават повече внимание.

Това е като в кошара с агънца. Грижата е повече на това, което е със счупено краче.

Но при децата има ревност. Те не умеят да различават кой има нужда от повече обгрижване. Искат да получат равностойно.

Всеотдайно, стриктно спазвах всичко, папката за децата, за домакинството.

Моята лична папка остана настрана, празна, непопълнена, неотворена. Но не може така. Трябва да спазя установения си мой ред. Да изоставя ли детската папка или поне да не я поглеждам всеки ден, за да отворя моята? Не, това не е алтернатива. Не ми хареса.

Реших. Ще поглеждам всеки ден и моята папка. Трябва, иначе ще се окажа неспособна майка, която да следи детската папка и тази за домакинството.

Децата са устремени и съсреточени с тяхното израстване. Аз сама трябва да помисля за моята същност като жена и майка. Те няма да разберат и да усетят моите потребности, моето остаряване.

Радостна съм от решението си. Почувствах се човек. Може да не е всеки ден, но отварям и попълвам моята лична папка.

Децата ли? Те няма да направят такава за мен.

Имам един приятел, който ми се оплака. Плащал всички разходи на сина си - семеен, с две деца, добре материално. Един месец отказал - "Нямам пари", казал. "Но си си купил обувки" - реагирал синът. Моят познат беше съкрушен – "Бос ли да ходя?"

Това е. Нашите папки трябва сами да си отваряме и попълваме, но през това време да затваряме техните. Изключване на шалтера.

Автор: Мариана Лазарова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти