Объркан свят

Объркан свят
Снимка: Thinkstock

Днес имах един много неприятен ден.

Баща ми е болен от Алцхаймер.

С напредване на болестта, просто мозъкът умира. Бавно. Постепенно. Нормалните неща стават неестествени в неговото съзнание. А тези, които за нас са ненормални, за него са логични.

Действителност, сън и логика се размиват.

Така в неговия неосъзнат и объркан свят, той е излязъл, докато няма никой в къщи, и... се изгуби. Бяхме го оставил сам точно за 2 часа. Напълно достатъчни, за да ни отнеме половин ден да го намерим.

Как се търси човек, който не е с акъла си в град като София? Имах известни колебания, дали искам да разкажа това преживяване, но мисля, че трябва да споделя.

Държавата, в която живеем е също толкова объркана, колкото реалността на баща ми.

Оказа, че тел. 112 е създаден, за да ти кажат, че трябва да отидеш в полицията, за да обявиш един човек за изчезнал, а в полицията трябва да чакаш час и половина, за да направиш това. Час и половина! Време, за което би могъл да реагираш, да го намериш, да действаш.

Центърът за градска мобилност нямат процедура за издирване на хора в градския транспорт. Защо трябва да имат?

Събрахме се сестра ми, аз, племенницата, майка ми и обикаляхме. Квартала, магазините, кафетата, бутките, павилионите, паркове и градинки. Имахме единствено снимката му на нашите телефони и разпитвахме всеки срещнат минувач. Отидохме на гарата, на автогарата...

Оказа се, че най-голямо разбиране срещнахме от обикновените хора. Съчувствие, опит да намерят решение. Приятелят на племеницата ми излезе да го търси, виждайки го само от снимки. Голям хипермаркет в близост до блока, където живее, оказа невероятното разбиране, предложиха да го викат по високоговорителите на всеки 10-15 минути да отиде на входа на магазина, в случай, че е вътре и там охраната обеща да се свърже с нас, ако се появи. Охраната на автогарата и гарата веднага си отзоваха и поеха с необходимата сериозност сигнала.

След като обиколихме всички места, които са в близост до местоживеенето, се събрахме да мислим нова стратегия къде може да бъде. Трите се качиха да се возят по линията на градския транспорт, който минава в квартала, а едната остана да седи в апартамента, в случай, че някой съсед го види и прибере или че той се прибере.

Тази, която остана в апартамента, започна да звъни по болниците в София. Пропуснах да кажа, че той освен Алцхаймер, е и диабетик от 40 години. Ако не обядва навреме и не си бие инсулина до няколко часа, е фатално за него.

Също така се оказа, че в система но болниците няма отработена процедура с едно позвъняване да се провери в базата им дали има настанен човек при тях. Дори се налагаше да се звъни на отделни телефони в една и съща болница. Препращат те от номер на номер. Имаше болници, които искаха ЕГН-то, за да проверят в системата си. ЕГН-то на човек, който няма документи в себе си... .

Разплаках се от облекчение, когато сестра ми се обади да ми каже, че го е намерила. В Люлин (той живее доста далеко от Люлин). В смътните му спомени... бил сменил 2 превозни средства. Беше премръзнал и уплашен. Дори повече от нас самите.

След целия ужас и всичкото тичане по улиците, трябваше да отидем отново до полицията за обявим, че сме го намерили и да го махнат от списъците за издирване. Процедура, за която се чака още поне половин час.

Мисля, че няма нормален човек, който да не си изпусне нервите и да не се разкрещи след всичко това на полицаят отсреща за това, че не е срещнал никакво съдействие и никакво разбиране. И абсурдният въпрос от страна на полицая "И какво, сами по-бързо ли го намерихте?"

На практика го намерихме сами.

Автор: Маргарита Христова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти