Нетърпението налага Смирение

Нетърпението налага Смирение
Снимка: Thinkstock

Или умението да бързаме бавно и да чакаме момента, когато нещата ще се случат без усилие и напрежение

Бързо и лесно се отчайваме, когато нещата не се развиват или не се получават в желаната от нас посока. Нетърпеливи сме. Не умеем на моменти да анализираме дали ситуацията и възможностите позволяват нещата да се случат.

Искаме всичко и на всяка цена. Бъркотията и хаосът обаче имат и едно друго предназнаечение - отворят ни очите и съзнанието по нов начин. Когато нещата не се получават, вместо отчаяние и разочарование, трябва просто да се замислим, да поспрем за малко и да си дадем почивка – или да се смирим.

Смирението не е примиряване или съгласяване. Смирението има дълбока същност- това е умението да бъдем покорни, спокойни, търпеливи и скромни.

Смирението облагородява духа и всъщност има голяма обновителна сила. Кога човек започва да си задава въпроси от рода на "Защо и този път не се получава, защо не ми върви, пак ли на мен….?!" Когато нещата не се нареждат, когато чаканият резултат от заплануваното закъснява, когато настъпва хаос в мислите ни и пр.

И не съвпада ли онова пробуждане отново в такъв момент? Смирението поставя хаоса в релси. Тогава се научаваме да чакаме, научаваме се да бързаме бавно, да чакаме подходящия момент търпеливо - когато всичко ще се подреди без усилие и напрежение. Смирението е онази сила, която поставя новото начало, когато се намираме в грешен и труден момент и състояние. Научим ли се да бъдем смирени, означава, че сме готови за промяна и ново начало.

Тогава радостта и удовлетворението ще имат по-голяма сила. Сила, която ще отговаря и покрива вложения труд, сила, която ще отговаря на конкретната ситуация и ресурси, сила, която ще ни дърпа напред и ще ни води към нови предизвикателства и ще ни прави по-уверени и успешни.

Смирението не е слабост – смирението е умение и разбиране с дълбок смисъл и съдържание.

Автор: Н. Карагьозова - Нади

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Из Edn@

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти