Не е важно на колко години си, а на колко се чувстваш

Не е важно на колко години си, а на колко се чувстваш
Снимка: Thinkstock

Възрастта е условно състояние. Има някаква несправедлива несъответност между субективното  вътрешно усещане за нея и неизбежността на физическите промени. При повечето хора себеусещането за възраст рядко отговаря на сумарния брой години.

„Чувствам се на 25-30” - и чувам, и казвам самата аз, без да се колебая. Някак вътрешният човек  отказва да остарее, не може, остава на възрастта, на която се е чувствал в най- добрата си физическа опаковка.

Щастието е в това да успееш да примириш вътрешния човек с променения физически образ, да се приемат един друг и да вървят в съгласие по общия път. Защото точно тази комбинация е неповторима и уникална и е еднократна, поне във формата и вида, дадени ни на земята.

Привилегия е да остаряваш, казвам го осъзнато и убедено. Защото времето в теб започва да отсява важното от несъщественото като хора, събития, чувства, мисли. 

Научаваш, че има здравословна доза егоизъм, която те спира да влизаш в ситуации, които водят до излишен разход на енергия и време, ставаш независим от чуждото мнение, защото то е проблем на самите тях, а не твой, откриваш с изненада красотата на малките неща, за която толкова много си чел, че чак ти е било досадно и много други „прекрасности”, които  годините добавят като усещане и само емпирично се научават. Количеството дава ново качество на живота ти. В неочаквано позитивен аспект. 

Както казва една американска актриса, която обичам да цитирам ”Не искам да остарявам, но ако алтернативата на старостта е смъртта, то предпочитам да остарея”. Дали ще е като небостъргач, палатка, хоремаг, замък  или кирпичена колиба, е въпрос на избор, защото винаги съм казвала, че всичко е отвътре навън.

Ако си усмихнат отвътре, усмихваш света около себе си - клише, но абсолютно вярно. Вярвам, че мисълта моделира нас и бъдещето ни, в съответствие на вселенския план за всеки и всички. А той никога не е окончателен, защото човекът се определя от изборите, които прави. Избираш да се чувстваш добре на 50 и се чувстваш точно така. Избираш да остаряваш като Млечния път - бавно, смислено и  озаряващо, не като метеорит - ефектно, но кратко. 

С риск да бъда обвинена във феминизъм, ще кажа, че повечето мъже на 50 са емоционално пресъхнали, като безоазисни пустини сa. Не знам дали е хормонално обусловено или се дължи на доминиращия мозъчен дял, който дава превес на рациото при мъжете, а при жените - емоцията, но след тази възраст разликата в нагласите към света се задълбочава драматично.  

Важно е да се съхраниш вътрешно, да останеш рефлективен, да притежаваш емоционална гъвкавост, защото душевната статичност води до физическа такава, а това е знак за остаряване. Ако успееш да балансираш вътрешната динамика, като покриваш своите и чуждите нужди от даване и получаване, то ще постигнеш  хармония със себе си и света. И ще го  излъчваш към другите, а те просто отразяват твоето себеусещане, нищо повече. 

Не съм тежък апологет на позитивното мислене, но съм убедена, че мисълта влияе на материята и ѝ придава форма. Мисълта е пръстът върху тетивата на лъка – колкото по- прецизно, точно и внимателно се прицелим, толкова по- голям е шансът да реализираме целта си. Веднъж пусната, стрелата лети и само от нас зависи броят житейски десетки. 

Избирам да мисля за себе си в бъдещо време, в прекрасна физическа, мисловна  и психическа форма, а годините за мен  са цифра, която винаги ме удивлява  единствено с това, че не мога да отнеса към себе си! 

Автор: Климентина Пенева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти