Настояще

Настояще
Снимка: Thinkstock

Живеем в триизмерен свят. Свят, в който минало, настояще и бъдеще се преплитат в съвършена нишка и изграждат нашето битие. И всеки от нас си спомня миналото, мечтае за бъдещето и... забравя за него-настоящето.

Да живеем за онзи далечен и мистичен остров, наречен настояще, там - на място така далеч от нас...

То е точно там, на границата между миналото и бъдещето. Настоящето е там, просто миг, едва забележим, като полъха на вятър и трепета на пеперудени крила.

За разлика от него миналото е реалност, миналото е нещо, което знаем, че е било, а бъдещето е илюзия на нашето съзнание.

Миналото може да ни донесе много щастие, много красота, много незабравими спомени или обратно тъга, сълзи, самота. Бъдещето е нереално, несъществуващо, може да бъде само добро пожелание, само мечта.

Но животът е там - в настоящето, там, в онзи кратък миг, в който отклоняваме поглед от човека пред нас, (а мечтаем бъдещето да ни срещне с любовта), в който подминаваме с безразличие просяка на пътя, (а бленуваме да бъдем добри), в който се разминаваме, мълчейки, (а изгаряме от желание да изкрещим толкова много неща), в който въздишаме с досада на работно място, (мечтаейки да сме много богати), мига, в който лежейки на плажа мислим с тъга за края на ваканцията, мига, в който изричаме тежки думи, без да се замислим и се надяваме да потънат в забрава в бъдещето, мига, в който четейки книга искаме да узнаем края, мига, в който си казваме "има време... да се извиня, да съм добър, да обичам, да кажа, да постигна мечтите си..."

И го губим - него, настоящето, пропиляваме го и изтича, като пясъка на пясъчен часовник. Не съумяваме да го съхраним, да го уловим в кратките мигове, за да ги превърнем в минало - нежно, красиво, истинско.

Да познаем любовта днес, да бъдем добри сега, да работим усърдно за благоденствието си, да се радваме на почивката, без да мислим за краят ѝ, да изживеем историята в книгата, четейки лист по лист, да кажем, че обичаме, да сме тук и сега. Да сме, не да сме били и да бъдем, а да сме. Да изживеем настоящето, преди да сме го пропилели и да се загуби в миналото, като стъпки в пясъка, заличени от вълните.

И тогава те ще бъдат наши - времето в своя безкрай, щастието в своята същност, любовта в своята красота, сълзите в своята искреност и няма никога повече да се страхуваме от тях.

Автор: Стефка Стоева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти