Най-древната професия

Най-древната професия
Снимка: Thinkstock

Да, знам накъде потегли мисълта ви, след като прочетохте заглавието.

Не, не става въпрос за това, което изникна в съзнанието ви... Да подскажа с гатанка?

"Ръцете - под вода,
размятала метла,
в пералнята глава,
короната - тава...
И не за ден и два...
Що е то?!
Жена - и то коя?"

Всяка, разбира се, но в ролята, която съдбата ѝ е отредила - да бъде домакиня!

Какво означава това ли? За непосветените - обяснявам накратко и по същество: ставаш първа, лягаш си последна, занимаваш се с (почти) всичко наоколо и 24 часа в денонощието си длъжна да си "На линия"!

Да бъдеш домакиня (само по себе си) е занимание не особено лошо, но... ужасно самотно. Ежедневните, до болка познати (и вероятно поради това тъй досадни) aнгажименти във връзка с реда и хармонията, в който и да е дом, обикновено са строго поверително назначения на жената (неомъжена, щастливо-съжителстваща, доволно-омъжена... и всяка такава и не такава) и почти нищо не може да наложи вето над този неписан закон, а именно:

 "Всичко, що е свързано с хигиена, продоволствени, хранене, създаване на уют и други подобни знайни и незнайни дейности, е задължение на жената!

 И тази "професия" се нарича "домакиня"!

Без значение кога и как се извършват всички тези "тайнства" като чистене, готвене, пране, пазаруване... те  трябва да се свършат. И то всеки Божи ден.

Независимо от професионалната реализация, възрастта, външния вид, здравословното състояние, положението в обществото. Жената безпрекословно заема мястото си на домакинската скамейка и безропотно се превръща в слугиня на реда и уюта.

Защото, за да е хармоничен животът в едно жилище и с оглед на това то да може да се превърне в "дом”, трябва в него да е чисто, подредено, обитателите му да са сити и доволни.

И недоразуменията да са обикновено за това кой да ползва компютъра в даден момент или чия да е властта над дистанционното в настоящия. Занимания, рядко присъщи на традиционната домакиня.

А докато траят тези "нечовешки" конфликти, тя обикновено е на чист въздух на балкона, завряла маникюр в щипките за пране, маниакално-вманиачено подбираща ги по цвят и подреждаща изпраните (пак с нейно участие) дрехи по дължина, широчина, цвят и други подобни критерии или обобщено - с присъщия си перфекционизъм, превръщаща семейния простор в произведение на изкуството – обект на завист и възхищение от себеподобни.

Що се отнася до компютъра – той се използва по-скоро като справочник и готварска книга. Телевизорът пък ѝ служи за радиоприемник – ако все още има желание да слуша каквото и да било или пък долавя звука му сред шума от пералнята, прахосмукачката, абсорбатора и шуртящата от крана на мивката вода.

Но перфектните добри домакини не се оплакват – няма нито смисъл, нито време. Когато се вбесят по време на самотните си задължителни занимания – усилват музиката "до дупка" и започват да чистят – добър метод, между другото, за противодействие и облекчаване на ПМС -съчетаване на нещо полезно с нещо приятно и - за разлика от други - по-приветливо, удобно-спокойни методи - не трупа килограми.

Освен, че са самотни – домакинските занимания са и особено задължителни (както вече бе споменато) и желателни. Те просто олицетворяват и систематизират неизбежната обреченост на женския пол още от самото рождение.

Жената явно "по природа" трябва да е домакиня (освен всичко друго, което ѝ се иска или се налага).

Явно поради тази природно-дадена физиология на доброволно - задължителното занимание "Домакиня" - първоначално за него не се изисква нито образование, нито квалификация.

Без теория и практика, когато животът ти си реши - шамаросва те и те "дамгосва" с "писаното" ти призвание и така ти се "завърта кръгът", че малко по малко, ред по ред "влизаш в час" ей така - с лекота и от само себе си. И откриваш неподозирани свои възможности и скрити таланти в много области от човешкото познание и дейности.

Уверяваш се от личен опит, че си доста можещо същество - дори понякога минаващо oтвъд границите на представите си за това. Разбираш,че неусетно си усвоила изкуството на импровизацията и успешно го прилагаш – за свое и за чуждо учудване. И колкото по-добре се представяш – толкова по-високо ти "вдигат летвата" и животът, и околните...

Усъвършенстваш се в неособено привлекателни за теб роли, но в името на семейството, децата, на общото ви бъдеще, на вътрешния (и световния) мир и разбирателство-продължаваш да раздаваш времето, спокойствието, здравето и дори самата себе си...

Съзнателно и с отчаяно достойнство си присвояваш и ангажиментите и на "глава" на семейството и понякога - в стремежа си към званието и ранга в домакинството "Перфектна", превръщаш себе си в "Жената-мъж". Еманципацията ти криворазбрано те изиграва и в един момент може да се получи така, че мъжът до теб ти е нужен само за разплод (и то ако това следва да стане в рамките на традиционните методи).

Всъщност останах длъжна до този момент на упоменаването на желателното присъствие и грижите за деца в живота ти - за да бъде идилията пълна.

А в тази си част, същността на професията "Домакиня" синтезира и синхронизира още достатъчно задоволително количество превъплъщения -родител, настойник, възпитател, отговорности, добре подплатени с чиста доза здрави нерви и изискващи нечовешко търпение. Игра на нерви, в която победител нерядко се оказва някой, пряко неучастващ във взаимоотношенията ви.

Когато децата са малки, някак си по-лесно се примиряваш да бъдеш тяхна робиня. Оправдаваш ги, че "не разбират", с присъщото си миротворство оправдаваш себе си, че още "има време" да им дадеш "да разберат", гледаш ги като писани яйчица и си доволна.

А  ако проявиш неблагоразумието да изтървеш нишката и оставиш така нещата до момента, в който твоите "малки" започнат много добре "да разбират" - оставаш тяхна робиня до гроб. В условията на наследените ни ориенталско-патриархални традиции, до ден днешен сме свидетели на неособено "европейски" и съвременни взаимоотношения на "взаимопомощ" между родители и деца.

Ако и ти си от тези, които се вбесяват като видят дори една дреха в коша за мръсно пране, за които спа и парна баня е излизащата от тенджерата с поредната вечеря пара. От тези, за които е немислима "смяна на позите" (т.е. тя - пред телевизора, той - пред готварската печка). От тези, които се чудят защо им е останало свободно време днес и не знаят какво да правят с него, а се втурват отново в търсене на занимания с резултат, от които да "зарадват дома" и обитателите му...

Спри се!

Вместо да направиш сладки и да подредиш стаята на децата, вместо тях -този път седни пред компютъра и се осведоми малко за една черта от човешкия характер и проява в отношението му към обкръжаващите го свят и хора, наречена егоизъм!

Значението на това понятие не е само онова, което отправят към теб, когато искат да те обидят или манипулират.

Егоизмът е средство за самосъхранение!

В случаи като гореописания, трябва спешно и задължително да го припознаеш като част от теб - жизненоважно е!

Автор: Пламена Гошева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти