На страха

На страха
Снимка: Thinkstock

Страхът е толкова необходим на хората, колкото парашутът на птиците.

Можете ли да си представите птица с парашут? Ако изобщо имаше начин да го носи, щеше ли да може да лети с него? Какво е общото между хората и птиците ли? Човек със страх ще стигне толкова далеч, колкото птица с парашут. Знам го. Пробвах го много пъти.

Аз и страхът сме стари приятели. Живеем заедно откакто се помня и през повечето време сме един до друг. Често седим един срещу друг и мълчим. Понякога той влиза в мен, друг път – аз в него, но напоследък си обръщаме гръб. Струва ми се, че си омръзваме...

Той ми омръзва заради замръзналата си усмивка. Така се хили откакто го помня и вика на това хладнокръвие. Прави се на уверен в себе си – някой му казал, че силата се изписва на лицето. Говори глупости през повечето време.

Разсъждава как може да се провалят всичките ми проекти. Предвижда земетресения, наводнения и закъснения за срещи. Предвещава лошо впечатление, несръчност и неподходящи обноски. Пише сценарии за тъпи филми и търси пари да ги реализира.

Аз му омръзвам защото нямам време за него. Нямам търпение да говорим по старите, изтъркани теми и да се съгласявам само за да ми се махне от главата. Омръзна ми да го храня и да му плащам сметките. Заради него отлагам пътуването до Мароко вече втора година! Ще се разделяме май...

От снощи сериозно мечтая за живот без страх – обмислям в детайли живот в любов. И тъй като съм умно момиче, започвам със създаване на стратегия. Търся информация, уча се. Едно време се втурвах в такива неща без да мисля. Запалвах сърцето си и го носех пред себе си, за да ми свети. Сега се научих да го пазя – нали знаете, светлината привлича всякакви летящи буболечки. Не че ще я угасят, но полепват по нея и после трябва сериозно чистене!

Та за стратегията ми за новия живот се уча от можещите. В един от любимите ми сайтове Edna дама беше написала следното:

"Едни и същи умения ли са необходими, когато изграждаме нова марка в сравнение с това да обновяваме вече позната... Да, но с една разлика. Създаването на нова марка изисква визия, а промяната на вече съществуващата – смелост. Алилуя, точно, както при любовта... Няма значение дали говорим за марки и хора, когато всичко е любов....Когато я има - живееш и изграждаш, когато я няма – просто съществуваш някъде..."

И тъй като възнамерявам да живея и да изграждам, а не просто да съществувам някъде, аз направих първата си стъпка. Имам визия! Знам какъв ще бъде новият ми живот.

И ще впрегна в него цялата си смелост – трошичка даже няма да оставя за страха. Той, както се казва, е изпята песен. Нужен ми е толкова, колкото и парашут за птиците. Не че ще скачам от самолет, не.

Напуснах страха си, не съм изгонила ума си. Просто от днес нататък ще помня непрекъснато коя съм и накъде съм се запътила. Толкова е просто!

Автор: Руми Ананд

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти