Мароко – пътуване в света на цветовете

Мароко – пътуване в света на цветовете
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Има пътувания, които никога не избледняват от спомените. Магията им се крие в щедрото засищане на сетивата. На тези пътувания се случват по-различни неща: очите ти се влюбват в самобитни картини, които се проектират трайно в съзнанието. Обонянието ти открива аромати, които събуждат неподозирани инстинкти. Слухът ти долавя музика, която те включва на режим "приключение".

След неусетно изминалите няколко дни, Мароко остава в спомените ми все така живо, пъстро и мамещо ме да се върна отново в този омагьосващ свят, разгърнал прелести от Атлантика до Сахара и от Средиземно море до Атласките върхове. Дори да затворя очи, пред мен все още са багрите на Мароко и сякаш всеки спомен е обагрен в различен цвят…

Бяло

Казабланка блести ослепително, огряна от парещите слънчеви лъчи, а белотата ѝ е запазен знак от векове. Каменните резби по колоните на джамиите са като фантастични вкаменени градини. Гипсовите тавани приковават погледа ти с невероятна орнаментика и детайли – прецизни и реалистични. Чилябите, с които са облечени мароканските мъже, трептят от вятъра в мекия нюанс на слонова кост.

Охра

Камилите бавно преживят сухата трева, а силуетите им малко по малко изпълват хоризонта на залеза. Къната по ръцете на жените разказва за дълбоко съхранената традиция, предавана от майка на дъщеря, поколения наред. Зидовете на касбите са приютили безброй гълъби в нарочно оставени за гнездата им отвори.

Розово

Стените на Маракеш приковават вниманието на всеки фотограф с пепеляво розовия си цвят, километри обграждащи стени и къщите в медината сливат цвета си с розовите отблясъци в небето по изгрев и залез слънце. Розови хиджаби на срамежливо прикриващи се от фотоапаратите на туристите жени подсказват за религиозната им принадлежност.

Синьо

Мозайките в старите дворци, гробници и джамии неизменно съдържат онова синьо, което ти напомня за морето и безкрая на небето. Дизайнът на финикийската керамика е запазен до днес и сините ѝ орнаменти  не могат да бъдат сбъркани с никои други. Неспокойните води на океана и морето обрамчват мароканската земя като огърлица от лазурит, посипана с бели перли от морска пяна. Неподозирано очарование се крие в градините на Мажорел, а къщата в берберско синьо, дело на дизайнера Ив Сен Лоран е провокация за всеки артист.

Златно

Житата се полюшват като ресни на златен килим. Отблясъците на бронзовите и месингови съдове примамват окото на приключенеца. Пясъците на Сахара са като море от златен прашец, ширнало се пред теб като щедър дар от боговете.

Червено

Фесовете, традиционно червени, са неизменен аксесоар към чилябите. Шафранът, с магическите си три стръкчета, обагря в алено сергиите с подправки и разпръсква екзотичния си аромат. Червените мъниста и корали са ярък акцент в берберските накити - пищни и колоритни, неустоими за всяка жена.

Жълто

Бабушите могат да се открият във всички цветове, но истински традиционните са в ярко жълто и допълват автентичния костюм на мароканеца от бяла чиляба и червен фес. Аргановото масло, така ценено и в кулинарията и в козметиката ,е с бистър жълт цвят. Мароко не отстъпва никому първото място за най-сочни портокали и грейпфрути - по-сладки от мед.

Зелено

Зеленото има специално място в ислямската култура. Използвано е в декорацията на джамиите, присъства във флаговете на много мюсюлмански държави. Според Исляма, зеленото символизира природата и живота. Казват, че зеленото е бил любимият цвят на Пророка Мохамед. Покривите блестят в наситен, изумрудено зелен цвят, керамичните керемиди са подредени прецизно, а изпеченото им в пещите покритие създава впечатление за стъкло, точно като цветните стъкълца, вплетени в металната дантела на причудивите марокански фенери.

Едни от най-невероятните съкровища на Мароко - риадите, са скрили зад високите зидове и тесни улички на медината, фантастични зелени градини, и нищо не е в състояние да те помръдне веднъж попаднал в този рай. Свещените палми те приветстват по пътя ти, а ментата, поднесена на пищни китки, ухае като магически еликсир, превръщащ се в неустоимия марокански чай, подсладен с най-малко четири бучки захар.

Черно

Очите на мароканци те са блестящи и дълбоки, гримът, който очертава ресниците, е направен от въглен или кол - консистенция от оловен сулфид и растителни масла, завещан е от дедите-бербери и е запазена марка, както за мъже, така и за жени. Черните, лъскави коси на мароканките могат да предизвикат истинска завист, а черните вълнени нишки, които неизменно присъстват в тъканите на атласките племена, са най-удачният, контрастен фон за ярките цветни декоративни елементи върху тях.

Сребърно

Ръката на Фатима е мощният символ на защита, който предпазва от уроки, зли очи, магии и клетви. Превърнал се е в основен елемент на декорацията в домове и дюкяни, в сувенири и картини. Среброто не е пестено и в берберските украшения – с мъниста и камъни, кехлибар, керамика и стъкло, тези съкровища могат да те омагьосат и да те направят свой отдаден почитател в музея на Ив Сен Лоран в Маракеш – колекцията му от африканско изкуство е фантастичен разказ за богатството на местните културни традиции и  етническата им уникалност.

Кафяво

Фурмите са неустоимо сладки. Канелата ухае отдалеч не само на сергиите на подправките в суковете, но и в ястията на Мароко. Откриваш как канелата си пасва прекрасно дори с пилешко месо. Ароматът ѝ се носи от уникалния сладкиш със сусам, бадеми и канела - селу, има я и в шебакия - сусамените бисквити с канела и шафран, потопени в много мед. 

Пъстро

Казаните с бои за кожи във Фес, гледани от високо, са като пръснати цветни мъниста, а щандовете с невероятните произведения от кожа са готови да зарадват и най-капризния клиент; занаятчийските работилници са на всяка крачка и майсторите не жалят фантазия и колорит – мозайки, врати, бижута и керамика – неповторимият марокански стил е толкова желан, че сякаш цената няма значение. Килимите на берберите са истинска радост за очите – колкото и да се потрудите, няма да намерите два еднакви, уникатите излизат изпод сръчните ръце на мароканските жени като изящни произведения на изкуството, спокойно могат да бъдат наречени картини от цветна вълна.

Пъстрите товари по гърбовете на магаретата, потропващи  из тесните улички на медината на Фес възбуждат фантазията и започваш да гадаеш за съдържанието и предназначението им. В най-различни цветове са и тажините, които къкрят на огъня, а туристите преглъщат лакомо край тях,  сякаш райски птици с разноцветни пера са кайтовете на сърфистите в океана край Есауира.

Потапяш се ту в синьо, ту в бяло или розово... А когато ден след ден, цветовете се надиграват за вниманието ти, разбираш, че си попаднал в лабиринт от необятна култура, готова да те изненада на всяка крачка.

Цветно е навсякъде, накъдето и да хванеш по пътищата на Мароко. Пъстро става и в душата ти. Щастлив и благодарен си за шанса да попаднеш в тази, сякаш, нарисувана като приказка, страна.

Какво да не пропускате в Мароко:

• Медината в Маракеш
• Медината във Фес
• Градините на Мажорел в Маракеш
• Казаните за бои за кожи във Фес

Прочети още:

Местата - снимачна площадка на известните филми

Къде са най-красивите залези в света

Кои са най-красивите острови в света?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти