Мъжът с кучето

Мъжът с кучето
Снимка: Thinkstock

Всеки ден го срещам. Случайно. Сигурно живее някъде наблизо, защото виждам побелелия мъж постоянно – ту да извежда кучето си, ту кучето и внучетата си.

Дотук нищо необичайно, само че кучето е инвалид и се движи като си помага с количка. Красиво куче с красиви големи очи и клепнали уши.

Вярно, има и хора, които гледат с изумление домашния любимец, чиито задни крачета явно са обездвижени, но повечето хора просто го подминават. А те – и кучето, и човекът вървят гордо и достолепно по улицата. И с право. Те са победили предразсъдъците на фалшивите хора, преодолели са тихите подмятания "то за болните деца няма кой да се погрижи, той болно куче гледа".

Само че точно тези, които одумват човека, не биха се погрижили нито за хора в нужда, нито за животинче. А белокосият мъж учи собствените си внучета на човечност, защото много често са на разходка заедно. Децата припкат край дядо си, а кученцето подтичва пъргаво със здравите си предни крачета и сякаш не осъзнава, че е по-различно от събратята си. Защото никой не го възприема като инвалид. То е просто част от семейството и така ще остане, а малчуганите ще израснат с възпитанието на хора, които ценят живота, независимо дали става въпрос за животинче, или човек.

Възхищавам се на този мъж. Искало ми се е да го спра и поздравя за добрините му – че отглежда трудно подвижно куче, а не се е "отървал" при първа възможност и че учи внуците си на доброта. Точно тази доброта, която толкова много ни липсва. Сигурна съм обаче, че човекът не би приел възхишението ми. Навярно за него това е най-естественото и нормално поведение и благодарности не са нужни.

Затова реших да ви напиша за този човек и кученцето с инвалидна количка и прекрасните внучета, които водят внимателно домашния любимец. И се моля да има повече такива хора и такива внучета, защото оттам започва нашето бъдеще, подплатено с човечност.

Автор: Гергана Иванова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти