Моята Коледа

Моята Коледа
Снимка: Thinkstock

Украсените витрини и блестящите разноцветни гирлянди трябва да внесат настроение у хората, втурнали се да набавят подаръци за любимите си хора или просто да се разходят. 

Аз няма да купувам подаръци. Не, не е защото няма на кого да подаря нещо, макар и символично. Просто нямам желание и настроение за това. А коледната атмосфера по улиците и в магазините не само не ме примамва да понакупя това-онова, а още повече ме кара да се чувствам като ненужна прашинка в големия град.

Аз имам семейство и любими хора, които очакват от мен да бъда добрата фея и да създавам уют и празнично настроение у дома. Само че на мен самата няма кой да ми създаде усещането за “коледност”.

Радват ме усмивките и непринудените възгласи на децата, които препускат въодушевено покрай празнично аранжирания интериор на големите магазини. Малчуганите искрено се забавляват се, когато видят Дядо Коледа, който им помахва примамливо от някой ъгъл. Празникът сякаш е заради тях и те очакват коледната нощ с непресторено вълнение. Заради подаръците, заради обичащите ги мама и татко и заради топлината на вълшебната нощ.

Всичко останало е фалш и добре направена търговска стратегия. Табели, насочващи към поредното скалъпено намаление или промоция, флаери за отстъпки и празнични томболи... Но на мен не ми е ПРАЗНИчно, на мен ми става още по-ПРАЗНО в душата.

Иска ми се да се отделя от сияйната неонова реалност и да се пренеса на тихо и приказно място, в което няма да ме преследват захаросаните примамки на търговците и суетата на пазаруващите.

Тъжно ми е, а така силно искам моята Коледа да бъде светла. Като в онази тиха и свята нощ от песента. Има ли я някъде? Как да достигна до нея, без да бъда дамгосана като злата вещица, която се гневи на радостта на хората?

Искам моят празник да бъде за душата, за сърцата и мислите. За мен и за близките ми. За обичаните хора. Да бъде простичък и непресторен.

Без подаръци, излишна помпозност и преструвки. Да бъде моят празник!

Автор: Гергана Иванова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти