Лош човек ли съм?

Лош човек ли съм?
Снимка: Thinkstock

Една приятелка ми сподели: Хванах се, че умишлено избягвам да се чувам по телефона с една жена, която ми е близка от години, но която само и единствено се оплаква.

Не иска от мен съвет, аз не мога да й помогна, просто се оплаква. А ако не се оплаква за себе си, ми разказвa за проблемите на хора, които аз не познавам, говори ми за техните болести и трудности.

Преди ни свързваха много неща, сега сякаш е останала само инерцията от миналото и аз просто искам да си тръгна. Лош човек ли съм?

Не, не си лош човек. Никой не е лош, когато иска да се погрижи за себе си.

Всеки от нас трябва да е достатъчно добър, щедър, услужлив, отзивчив и подкрепящ близките си.

Но и всеки от нас трябва да знае кога да сложи край на отношения, които не му носят нищо добро – разбира се, като емоции и преживявания, а не като материални облаги.

Да помагаш на приятел в нужда е благородно, но да бъдеш използван за кошче за душевни отпадъци е вредно за самия теб и нищо и никой не може да те спре да си тръгнеш.

Всеки от нас има правото да си тръгне от хора, които го нараняват.

И изобщо не говорим за физическо насилие. Не си лош човек, ако откажеш да приемеш негативните определения, които някой друг изсипва по твой адрес.

Лошият е той, а не ти.

Всеки от нас има правото понякога да мисли първо за себе си и после за останалите. Защото на този свят идваме и си отиваме сами. Ние, всеки един от нас, с телата си, с мислите си, с душите си.

Никога не трябва да забравяме, че сме част от общност – от двойка, от семейство, от служебен екип, но и трябва да знаем кога да поставим себе си на първо място.

И това не ни прави лошо хора, прави ни добри към себе си.

Колкото повече смелост съберем, за да загърбим отровните отношения, толкова по-бързо ще има място за повече щастие и спокойствие в живота

Автор: Михаела К.

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Още от Из edn@:

Кучки - ръководство за разпознаване

Надежда всяка тука оставете

Първо силиконът, после любовта

Да дам ли 200 лв за ботуши или да не дам...

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти