Лятна трагедия: историята на един аборт (II част)

Лятна трагедия: историята на един аборт (II част)
Снимка: iStock

(припомнете си Част 1 тук)

Той беше бесен.... Разкрещя се с какви ли не обиди. Каза, че е бил сигурен, че “някоя ще се опита да го върже така”, след като скоро му предстоеше да се завърне към магистратурата и началото на кариерата си в Англия. Че е бил сигурен, че “някоя ще ми погоди номер”. Имаше още много от гневната му тирада, но за щастие вече не си спомням.

Помня обаче как върховете на пръстите и лицето ми бяха изтръпнали от ужас. Цялото ми тяло трепереше от студ, нищо че август бе жарко горещ. Стоях седнала с поглед, зареян пред мен без да виждам нищо, а той обикаляше отстрани и гневно нареждаше. Когато се успокои, а аз възвърнах известно самообладание, започнахме да говорим какви са опциите ни за реакция. Нямаше много, но и двамата бяхме наясно, че не искаме да бъдем заедно, още по-малко да ставаме родители.

g
Снимка: iStock

Няколко дни след това прекарах в обмисляне на варианта да задържа детето без баща му или ако трябва да използвам превърналия се в тежко клеймо термин – да бъда “самотна майка”. Не ми харесваше картината, която виждах. Не се чувствах готова за подобна крачка, имах прекалено много други планове и желания, освен това се чувствах млада, дори малка за подобен развой на живота ми. Та, аз до преди няма и 4 години живеех с родителите си и все още разчитам на тях за почти всичко!

Знаех, че ако се реша на крачката да стана родител сега, ще бъда нещастна и най-вероятно няма да се справя изобщо с майчинството. Огромна роля за решението да прекъсна бременността в самото ѝ начало беше и отказът на другия замесен да участва. Той категорично заяви, че плановете му не включват деца в близките поне 10 години.

Смело изказване от негова страна, но то целеше да ми даде ясно да разбера, че не мога да очаквам от него нищо...

И така решението бе взето и изпълнено.

g
Снимка: iStock

Не обичам да се сещам за онези дни, за консултацията с лекаря, за уговарянето на час в клиниката, престъпването на прага, събличането на дрехите, излизането след това, дългите дни и кошмарните нощи… В продължение на няколко години всеки път щом спомените нахлуваха в съзнанието ми, се щипех много силно някъде по тялото. Или захапвах до кръв устните си. Болката ми помагаше да прогоня спомена, да се фокусирам в сегашния момент, а и да търся изкупление. Своеобразно смешно наказание.

Излязох от депресията бавно и тайно. Само най-близките ми приятелки знаеха какво се случва с мен и се стараеха по всякакъв начин да ми помагат. Забавленията ни вече се промениха. Не бяха така купонджийски както преди и някак започнахме да предпочитаме вечерите в добра компания пред шума на баровете. Околните го отдадоха на някакво порастване или съзряване, което сме достигнали.

Може и така да е. След абортът се чувствах стара, немощна и смачкана.

ф
Снимка: iStock

Не знам дали някога ще мога да се отблагодаря достатъчно на приятелките ми за подкрепата, която ми оказаха. Без тях сигурно щях да потъна безвъзвратно в депресията си. Но с много усилия от тяхна страна, постепенно се върнах към себе си или поне това, което беше останало от мен.

10 години минаха от тогава…

Днес животът ми е толкова хубав, че всяка сутрин се будя с дълбока благодарност за всичко, което имам. Единственото, за което се моля, е детенцето ми да се роди здраво. Терминът е съвсем скоро и аз се чувствам щастливо изплашена пред предстоящата промяна в живота ми.

г
Снимка: iStock

Мъжът до мен беше толкова щастлив, когато разбра, че ще става татко, че се разплака. Решението да имаме дете беше взето обмислено и единодушно. Двамата се запознахме в края на 20-те ми години, когато вече бях простила на себе си за случилото се през лятото на 2009 и можех отново да си позволя да бъда щастлива и да обичам.

Колкото и да знам, че тогава взех правилното решение, няма как да споделя, че една мъничка частица от мен, една малка, тиха молекула, дълбоко в сърцето ми, изпитва съжаление. Напук на всички рационални доводи, напук на прекрасно наредилия се до момента живот, напук на всичко, тази малка частица в мен още страда и сигурно ще е така до сетния ми дъх.

г
Снимка: iStock

Но човек не трябва да живее с непрестанното търсене на отговор на “ами, ако”. Не трябва и да се връщаме прекалено често към миналото, нито да прескачаме в илюзорното бъдеще, защото рискуваме да се загубим там и да не намерим пътя си обратно към настоящето. А щастието е възможно единствено тук и сега.

Що се отнася до онзи господин от лятото преди 10 години, спряхме комуникация още тогава, когато вече нямаше какво да ни свързва. Старателно се избягваме наяве и в социалните мрежи, но все пак разбрах, че се сдоби с жена и дете няма и две години след авантюрата ни. Преди няколко години чух, че е станал татко за втори път, но майката била друга. Живи и здрави. Ще се радвам, ако изтрия изцяло спомена за него.

Що се отнася до приятелките ми, никога не сме го обсъждали, но забелязах как случилото се с мен, ги направи много по-предпазливи по отношение на интимните си контакти. Това поне е нещо добро от цялата ситуация.

Съмненията ще отекват в спомените, а съжаленията понякога ще се забиват до кръв в сърцето, но не трябва да им позволяваме да завземат живота ни...

г
Снимка: iStock

Знам, че мнозина ще ме осъдят, но други ще ме разберат. Единственият съвет, който искам да дам, е – бъдете внимателни! Забавлявайте се, обичайте, радвайте се, викайте, смейте се и плачете, но винаги бъдете внимателни и знайте, че вие сте отговорни за бъдещето си, затова мислете разумно.

И нека никога не забравяме и винаги да оценяваме фактът, че имаме право на избор какво да правим с телата и живота си!

Автор: Анонимна

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Из Edna@: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти