Когато красавицата срещна звяра

Когато красавицата срещна звяра
Снимка: Thinkstock

Здравейте,
Изпращам свой авторски материал, който написах на базата на личен опит и се надявам да бъде полезен на някого от вашите читатели.

Поздрави!

***

Днес окончателно скъсах с приказките!

Повече никога няма да вярвам в доброто и злото като две отделни сили, които непрекъснато се борят за надмощие. Разбрах го по трудния начин, когато се чух да крещя на почти непознат човек, който не беше изпълнил едно свое обещание.

Аз, добрата и благородна красавица, срещнах звяра... в мен.

Той се събуди, озъби се и разярено наддаде вой. Това не може да съм била аз. Не, не, това трябва да е бил някой непознат, лош човек.

Когато приятелите ми ми казаха, че всъщност имам тази лоша черта в иначе добрия си характер – да избухвам лесно и при най-малката искра, не можах да повярвам на ушите си.

Нима добрата и приятелски настроената аз вече не беше част от мен? Разяреният звяр ли я беше погълнал?

В нашия съвсем не приказен свят няма човек, който да е само добър или само лош.

Всеки от нас носи и от двете по малко.

В определен момент едното винаги надделява. Когато сме ядосани, гневът в нас се събужда и ни подтиква да нападнем по най-безскрупулния начин и повярвайте, връщане назад няма.

Щом страстите се успокоят и осъзнаеш пораженията от това, което си казал или направил, когато звярът в теб е действал вместо теб, чувството е ужасно.

Наистина ли съм толкова лоша?

Един човек не познава друг човек истински, докато не го види ядосан и не се скарат. Тогава най-лошата му страна излиза наяве. Върколакът е на ход! Но ако истински държите на този човек, моля ви, дайте му шанс и не си вадете прибързани заключения за него, защото чудовището в него е само една част от неговата същност.

Веднага щом опустошителния му гняв утихне, той ще се успокои и ще ви помогне да се справите с щетите от неговата ярост.

Ще се извини и ще обещае никога повече да не избухва така. Е, това вероятно няма да се случи, но можете поне да се надявате, че ще осъзнае колко ви е наранил и следващия път наистина ще го раздава по-кротко.

Разбира се, щетите от гнева на звяра трябва да се ограничават с всеки следващ трус, защото и търпението на другите не е безгранично.

Ако звярът не заспива особено дълбоко и твърде често се налага да го друсате с валидол, тогава може би е по-разумно да предприемете крути мерки.

Извинението на звяра и обещанието му да бъде кротък е важно.

По-важно е обаче старанието му да контролира гнева си. Лесно е да бъдеш гневен с близките си хора, защото те ще те обичат, въпреки тази негативна черта.

Но дали е така с останалите?

На мен ми предстои да узная, защото все още се опитвам да разбера малкото спящо чудовище в мен.

А ако имам малко късмет, може и да се сприятеля с него и да се опитам да го укротя и заради себе си, и заради околните.

Автор: Илина Василева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти