Кога трябва да си тръгнем от една връзка? II.

Кога трябва да си тръгнем от една връзка? II.
Снимка: Thinkstock

Приятели,
радваме се да споделим с вас, че текстът на Edna от вас - Анна Тодорова, "
Кога трябва да си тръгнем от една връзка? I.", изпратен на edna@netinfocompany.bg,  провокира немалко коментари, а Edna.bg дори получи няколко текста в отговор. Заповядайте един от тях: 

Аз не бих си тръгнала от една връзка, ако в нея съм открила формулата 3С – Сигурност, Спокойствие, Себеуважение. Според един американски автор последното С стои в основата на щастливия живот, а за да го има, човек не бива да заболява от вътрешна несвобода.

Странно, че психолозите и медиците не са я съзрели като причинител на модерната днес депресия. Да преодолеем неудовлетвореността си е крачка към освобождаване от несвободата.

Тя е плод на вечния стремеж на хората да притежават другия и да усещат зависимостта му от своите решения, действия и капризи. Казано простичко става дума за подчинение. То започва с невинния наглед ритуал по настъпването при брачната церемония и може да стигне до шокиращ край.

Нещата са прости и обясними. Въпросът е какво ще позволим да ни се случи и да ни причинят. Всяка връзка е по-малка или по-голяма битка за надмощие.

Когато партньорът е витален, завладяващ, знаещ, реализиращ се (за какъвто всяка от нас мечтае), може да му позволим да ни поведе за ръка и тогава нищо не може да ни се опре.

Тогава не мислим за това в кой град ще живеем, в какъв дом, каква кола ще караме, къде ще ходим през уикендите. Чакаме ги, а не се чудим как да ги "убиваме". Тогава празник е всеки ден и не чакаме специалните дни в календара.

Когато партньорът е себичен, скучен, нереализиран, без фантазия и чувство за хумор, идва умората, рутината, безразличието, липсата на перспектива.

Тук някои се примиряват, заради инерцията, страховете си и себеподценяването. Други избират да се борят за правото си на щастие и си тръгват от една връзка, за да се огледат в нова.

Възниква въпросът кое е по-добро – качествена самота, споделена с приятели или обвързаност. Имаме ли сили за нова връзка или предишната ни е изчерпала и изхабила?

Е, аз си тръгвам когато в близостта няма вдъхновение, когато спра да се усмихвам, когато зная какво и как ще се случи, когато хоризонтът слезе ниско и някой прави опит да ми прехвърли на гърба своята раница...

Тръгвам си, ако той не положи усилия да ме превъзхожда, ако поиска да ме контролира и да планира живота ми, да решава вместо мен.

Тръгвам си, когато трябва да поканим всички приятели, за да е весело и ведро на почивката, когато даже най-прекрасното интимно преживяване не ни спасява през останалото време. Тръгвам си, когато стана тъжна. Винаги си тръгвам първа. Ето, тръгнах си.  

Ваша Божидара

И благодаря за провокацията! Бъдете здрави и щастливи, защото най-хубавият ден е днешният!

Автор: Божидара Димова

Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти