Как се отървах от най-големия си фетиш

Как се отървах от най-големия си фетиш
Снимка: Thinkstock

Имах фетиш към кутиите. Не към всички - по- скоро към кутиите за храна.

Фетишът ме бе завладял изцяло, в един момент не можех да го контролирам, но сега всичко е наред.

Предпочитах ги малки до средни. Обичах ги с плътно затварящ се капак с жлеб, така че дори да напълниш кутията със супа и да я обърнеш, да не протича. Любими ми бяха и тези с няколко отделения , при които след затваряне, няма възможност за смесване на храната.

Преди, влизайки в магазин за домашни потреби, се насочвах първо към щанда с кутиите за храна. Избирах дълго - по размер, големина, форма ….. Изпитвах трепетна възбуда, когато хвана кутията с ръце. Опипвах я, внимателно прекарвах пръст по цялата дължина на ръба, докато ръцете ми не се срещнат. Разклащах я леко, за да усетя тежестта ѝ: нагоре- надолу; нагоре – надолу.

След това по- силно, за да видя, дали капакът няма да изхвърчи случайно със свистене.

Отварях я, а после сърцето ми трепваше, когато чувах звука от плътното затваряне на капака, сякаш си поема въздух, задържа го и в правилния момент е готов да освободи всичко от кутията навън … После я опипвах отвътре: нежна ли е на пипане, гладка ли е повърхността, преценявах какво може да поеме…

Аз не съм от малка такава! То ми е придобито, да знаете!

Фетишът се появи, когато синът ми отиде да учи в друг град! Детето трябваше да яде разнообразна домашна, вкусна храна, приготвена от мама (т.е. аз), щото иначе ще заслабне, разболее, хване язва, оплешивее, надебелее(!) и прочие злини.

Още първата седмица пролича моята неопитност. Запретнах ръкави и цяла неделя блъсках тенджери и тигани, приготвих храна за малкото ( тогава „само“ 1,7 м високо, 60 кг) съкровище. Когато всичко беше готово се оказа, че нямам достатъчно КУТИИ ЗА ХРАНА, в които да разположа кулинарните си шедьоври.

Бързият набег до кварталното „Левче“ се оказа не чак толкова бърз, защото попаднах в рая на кутиите: малки , големи, кръгли, квадратни, такива, които влизат една в друга…. А цветовете …. Ах, цветовете!

Помня, когато отидох да уча в Езиковата, още по Татово време. Мама ми приготвяше храна за цялата седмица и ми ги слагаше в буркани с винт. Малки, големи, средни ….. Всеки петък вкъщи се задаваха едни и същи въпроси:

Здравей Мише, как си? Добре ли си? Изпитваха ли те?

КЪДЕ СА БУРКАНИТЕ ОТ ХРАНАТА?

Даже като се замисля, май е наследствено. Фетишът де.

Тя и мама така стръвно оглеждаше рафтовете в мазата на баба за буркани с винт. И поръчваше на всичките си приятелки да ѝ подаряват, която колкото има. Погледът ѝ светваше, когато се появи буркан с непозната, чуждестранна капачка, на която има нарисувана риба или странен зеленчук.

Но после нещо спря ….

Както и да е!

Всяка неделя приготвям храна и всеки петък задавам редовните въпроси : …? …? …?

А КУТИИТЕ МИ ЗА ХРАНА КЪДЕ СА?

В началото детето се стараеше. Виждаше моята страст и искаше някак си да ми угоди: първите седмици връщаше чинно кутиите ( даже измити), после започна да ги връща, но неизмити, после започна да връща не кутиите, които му бях изпратила… Оборотът им беше зашеметяващ. Имаше седмици, в които нито една от кутиите, които изпращах не се връщаше в петъка при мен, но за сметка на това пристигаха равни по брой и големина ЧУЖДИ кутии.

(И разбрах, че не съм сама и че има и други, жени като мен, със страст към кутиите за храна. В интерес на истината една особено красива и функционална задържах за лично ползване няколко седмици, но после отново я пуснах в обръщение, защото ме досрамя, че само аз ѝ се радвам. Тя периодично в годините се появяваше отново, но някак бе загубила първоначалния си блясък).

Четири години, 17 см и 20 кг. по- късно синът не връща никакви кутии, а аз преминах на такива за еднократна употреба.

И фетишът изчезна …

Автор: Михаела Димовска

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти