Изумруденото неспокойство

Изумруденото неспокойство
Снимка: Thinkstock

Здравейте!

Поздравявам ви за рубриката "Из edna@". Чудесно е, че имаме възможността да показваме текстовете си. Те са резултат на вдъхновението или както биха казали в Испания на “дори по-висшето усещане”, т.н. "дуенде". Споделям с вас и един мой текст. Силно метафоричен е. Повлиян е от интереса ми към изкуството, пътешествията и творците, които са част от вечността. Писането е начинът да изразя и покажа емоциите си.

Хубав и успешен ден на целия редакционен екип! Поздрави, Теодора Пискова

* * *

Закуска в "Тифани" на Пето Авеню? Звучи добре, но привлича вниманието ми само от редовете на Труман Капоти. Харесвам Ню Йорк и прецизността на ар нуво, а Луис Комфорт Тифани определено може да флиртува с блясъка. Явно няма случайности, а и те са скритата форма на необходимостта. От изкуството обаче.

Няма опасност от холера, а от любов? Двете епидемии си приличат и Маркес го доказва: "пощадява едни, но е пагубна за други". Нека бъдем хладнокръвни и да го отдадем на парадокса или мълчанието. Животът е само шум между две бездънни мълчания... след разговор с Исабел Алиенде по време на закуска.

Смарагдът на Девънширския херцог е като стръкчета трева. Зелен е, символ на безсмъртието и невъвлечен в поезията на Уолт Уитман. "Стръкчета трева" е трудът на живота му и опитът за достигане на божествено съвършенство: "най-малкото стръкче трева доказва, че смъртта не съществува". Изпаднах в изумрудено неспокойство и имах страховете на Козет. 

И в следващия момент мислите ми крещят: Маракеш, Маракеш, Маракеш. Розови сгради, шафран и таджин. Допиваш ориенталския си "Космополитън" и се замисляш за ролята на образованието в живота, адаптирано към разбиранията на Буковски. Някой някъде забрави за брега на Ибиса и остави играта на голф на остров Хайнан. Защото се замисли за съдбата на берберите. Тя не е много по-различна от тази на момичето с перлената обица, нарисувана от Ян Вермер. Наричат я "Мона Лиза от Севера".

Топлота от Юга, студенина от Севера, дубльори от Холивуд и триизмерни оригинали, а Христофор Колумб ни съветва да се осмелим и да загубим брега от очите си, за да прекосим океана.

Объркани представи и силна жажда за свобода на желанията. Оставаме в непрестанно търсене на удоволствията и стремежът е все към тях. Те пораждат проблеми и разбиват мечти, но усъвършенстват смисъла на съществуването и извисяват сетивата.

Интуитивна опороченост от гневни колебания продължава да рикошира в мислите. Силни са като малцово уиски. С времето ферментират и помъдряват. Има надежда. Трябва промяна. Гневните колебания ще се трансформират в нежни трепети, наподобяващи пърхането с крила на еднодневка. Защото ще рискувам да се облека в различен цвят и ще разговарям с непознати. Ще открия и очарованието в себе си. Напомних си го от стиховете на Пабло Неруда.

Някой някъде остана в изумрудено неспокойство. Винаги, когато се взимат важни решения, се усеща несигурност, дори страх.

Според вярванията обаче, изумрудът и магическата му сила помагат за вземането на правилни решения, дават сила и мъдрост. Неспокойни сме, защото сме създаващи - творци на света и изкусители за бъдещето, вървящи във вечността.

Автор: Теодора Пискова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти