Изкуството на щастието

Изкуството на щастието
Снимка: Thinkstock

Щастие. Щастието не е константа. Щастието е магията, която всички търсят.

А то е вътре в нас, то е наш избор и нагласа. Много е писано за това как да бъдем щастливи. Стремежът ни към щастие продължава цял живот. Има моменти, когато си мислим, че сме щастливи и хоп, нещо се случва и нарушава тихото ни щастливо съществуване.

Готова универсална рецепта за щастие няма. То е наш избор. Щастието зависи от нашите възприятия към всичко, което се случва с нас и около нас. И вътре в нас най-вече... 

Щастието е миг, всеки миг градим щастието. То е онзи миг, когато сме доволни и благодарни, когато онази топлинка вътре в нас е силна и усмихваща ни се.  

Щастието не идва само. Вече много хора търсещи себе си знаят, че всичко е в наши ръце. Всеки ден правим избори, които градят утрешният ден. Всеки ден имаме нов шанс, можем да имаме нова и положителна нагласа към случващото ни се.

Можем да изберем дали да видим позитивното или отрицателното във всичко. Трудности има всеки, нещастията се случват. И от нас зависи как ще използваме случващото се... Всяка трудност ни дава уроци.

Ако искаме да сме щастливи, трябва да се научим да приемаме всяка ситуация. От нагласата ни зависи всичко. Някои гледат тръните на розата, други гледат красивите ѝ цветове.

Щастието иска усилия. Във всяко нещо около нас можем да открием красота, която да ни зарадва. 

Повечето хора живеят само с уикендите. Колко от тях се сещат да погледнат изгрева, тръгвайки на работа? Колко хора оценяват глътката въздух всеки ден, детската прегръдка, партньора до себе си? Малките неща носят най-голямо щастие.

Много хора смятат, че имайки доходна работа, къща, коли и пари ще са щастливи. А после се озовават вързани за работа и ипотеки, под стрес, без свободно време дори за себе си. Щастието не е външно удоволствие, то е вътрешно изживяване.

Щастие е да приемеш себе си такъв, какъвто си и да работиш над своята положителна промяна. Щастието се крие в приемането на околоните, такива каквито са, уникални. Щастието го познаваме всички. Като деца сме се радвали на природата и животните, на добрите приятели, на малките усмивки. 

Щастие е да погледнеш малката тревичка в планината и да усетиш хармонията. Да усетиш колко важна частица си. 

Щастие е да помогнеш на непознат и да допренесеш за неговата радост. Щастие е да даваш. 

Щастие е всяка сутрин да се събуждаш благодарен. 

Много неща могат да ни карат да бъдем щастливи. Да бъдем! Това ни стига да сме щастливи. Щастието е вътрешното удовлетворение, че си важен в този свят. Защото всички сме важни. Не ни трябват външни стимулации за щастие. Материалното е временно. Всичко можеш да загубиш в един миг. Но онова вътре в теб не можеш да загубиш.

Затова нека търсим щастието в нас, нека го открием в малките неща, нека започнем с Благодарност за всеки нов ден, нека не се предаваме в трудности. Нека се огледаме и видим колко е красив светът! Нека вдишваме с осъзнатост всеки миг! Нека започнем  с малките неща. 

Има едно полезно упражнение за това. Записваме на лист в колонки преживявания, за които сме благодарни, хора за които сме благодарни, места, които сме посетили и сме благодарни за това. След написването ще видим колко много сме щастливи и колко малко хора подозират за своето щастие.

И ви обещавам, че след това ще сте други хора, ще имате друг поглед към живота си. Не записвайте предмети, те не радват.

Нека започнем от малките неща. Тези наглед дадености носят пълнотата и щастието в живота ни. И не забравяйте, че Щастието е Избор! Избор, който правим всеки ден. Имаме силата, вродените способности и потенциал да бъдем всичко, което поискаме. 

Искате да сте щастливи? Бъдете! 

Автор: Видислава Тодорова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти