Изкуство от... книга

Изкуство от... книга
Снимка: Thinkstock

Преди известно време, докато търсех красиви и оригинални картинки, свързани с книгите, попаднах на красиви произведения, направени от книги. Разрових се и открих, че това е нова форма на изкуство, към която се обръщат някои артисти. Направих малко проучване и ето какво открих.

Какво бихте могли да направите с една книга?
Освен основното ѝ предназначение, със сигурност изникват представи за подпиране на вратата, уравновесяване на някоя стара мебел или възглавница по време на скучна лекция. Но книгите могат и да послужат като суров материал за друга форма на изкуство, което за пореден път доказва, че човешкото въображение е необятно и може да сътвори чудни и необикновени неща. А именно скулптури от книга/и. Те са книги, но променени, издълбани, изкривени и превърнати във визуално изкуство. Можете да видите как буквално героите от приказките излизат от страниците на книгата или пък напълно нова форма, сътворена от стари книги. Идеите на авторите са различни и разнообразни, обединява ги единствено материалът. Някои от нещата са романтични и ти се иска да ги съзерцаваш с часове, други те карат да се замислиш.

Едни от най-известните съвременни скулптори, които работят с книги, са Гай Лараме (Guy Laramee), Браян Детмер (Brian Dettmer), Сю Блакуел (Su Blackwell) и Кара Барър (Cara Barer).

Гай Лараме пресъздава красиви пейзажи от земята и исторически места, като използва стари и непотребни книги. Той променя само краищата на книгата и успява да сътвори спиращи дъха планини, ледени пейзажи, плата и дълбоки долини. Това, което казва за своето изкуство, е, че иска да покаже деградацията на човешката култура. Лараме вярва, че знанието е постигнато чрез ерозия, не чрез натрупване. Споделя, че превръща планини непотребно знание буквално в копие на истински планини.
Негови работи могат да се видят на сайта му - Guylaramee.com.

Браян Детмер печели своята международна популярност благодарение на интернет блогърите и традиционните медии. В последните години Детмер се е утвърдил като един от водещите международни артисти, работещи с книги. За своята работа, той използва медицински учебници, речници, енциклопедии (нищо антикварно и незаменимо). Браян Детмер запечатва краищата на книгата и започва да издълбава и изрязва определени места.

Крайният резултат е зашеметяваща мозайка от образи. Получава се картина, чийто детайли са изпипани изключително прецизно и вдъхват живот на съвсем нова история, от тази в книгата. Има творби посветени на войната през вековете, на цивилизацията, архитектурата, рицарски, на знанието и много други.
Можете да разгледате на сайта му - Briandettmer.com.

Работите на Сю Блакуел пък отнасят в приказните страни. Тя използва стари книги, от чиито страници изрязва и претворява героите от самата книга. Получава се нещо магическо и миниатюрите от хартия изглеждат крехки и чупливи като от най-фино стъкло. Всичко е изключително нежно и романтично, от замъка с гората, до Малкия принц и неговата роза. Сю Блакуел успява да претвори магията на думите в образи. В интервю споделя, че най-често работи с книги за детски приказки и фолклор. Използва хартията като материал за своите работи, тъй като чрез нея иска да покаже несигурността на света, който обитаваме, крехкостта на живота, мечтите и амбициите.

Работите на Сю Блакуел може да разгледате в сайта й - Sublackwell.co.uk.

Също толкова ефирни и магични, но по-различен начин, са нещата и на Кара Барър. Тя прави фотографии на книгите и страниците, които е променила и превърнала във феерия от цветове. Работите ѝ са експлозия от багри и форми, те не подлежат на описание. За изкуството си Кара казва, че, променяйки един обикновен обект в скулптура, показва еволюцията в начина, по който хората търсят информация. Чрез произведенията си тя би искала да накара хората да се замислят за мимолетното и крехко състояние на начина, по който получаваме познание, както и бъдещето на книгите. На сайта на Кара Барър може да се разгледат творбите ѝ - Carabarer.com.

За жалост, скоро в България няма да видим подобна изложба, но ако имате стари книги, не бързайте да ги изхвърляте или давате за вторични суровини. Те могат да се окажат материал за изработката на нови форми на изкуство.

Автор: Преслава Илиева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти