Изгубеното детство

Изгубеното детство
Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви си е често да се връщате назад в спомените си за вашето детство? Да, тъгуването за малкото неща, които имахме и нищо друго не ни липсваше? Сигурна съм, че отговорът ви ще е "да".

Защото да си призная, въпреки че съм на 27 години, много често мислите ми пробягват назад, назад във времето. Там, където нямаше мобилни апарати, а просто телефон със слушалка.Там, където не трябваше да си звъним по GSM-те, за да се питаме дали ще излизаме, а просто отиваш до съседската врата и звъниш на звънеца.

Пак там, където слушахме музика не от IPhon-и, а от уокмен. Където информацията, която търсехме за различни науки или увлечения, не я намирахме в "Google", а в библиотеките. В нашето скъпо детство не се налагаше да четем от компютри, а от книги.

Нямахме 3D, 4D и 5D филми, а простичко, най-обикновено кино, в което се събирахме с приятели, не заради ефекти или качеството на картината, а заради самия филм и заради това да бъдем заедно.

Спомням си как в училище ни пускаха музикални произведения от грамофонни плочи, а не от CD player-и. Бързахме да си напишем домашните, за да излезем навън и да играем на ластик. Стояхме до късно вечерта пред блока, без да ни е страх, че нещо може да ни се случи. Беше спокойно...

И тогава, тогава се появиха компютрите. Заедно с тях и дискетите, а после и дисковете. Технологиите навлязоха в живота ни под формата на телефон, интернет, фотоапарат, камера, музика... и всичко това се побра в джоба ни. Заменихме фотоапарите с ленти с такива, които са дигитални.

Захвърлихме книгите, защото те вече бяха в интернет пространството. Изгубихме безгрижното си детство заради тях, заради технологиите. Вече не се чуваше глъч и смях пред блока, а само тишина и стана някак празно. Всички деца не бяха навън, а оnline. И така се промени нашият свят, продължава и ще продължава да се променя и за нашите деца...

Как след време ще им обясним за нашето детство, какво сме имали ние и какво те никога няма да имат... просто не искам и да си помисля.

И искам да направя едно много важно уточнение - не съм против технологиите и бързо развиващия се начин на живот, но просто си мисля, че те както ни дадоха, така и много взеха от нашето детство.

И може би най-важното нещо е, че не всички бяха богати, че нямахме нищо, а всъщност имахме всичко - Детство! Същото, което отлетя безвъзвратно...

Автор: Десислава Иванова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти