Има ли любов в нарисуваните сърца?

Има ли любов в нарисуваните сърца?
Снимка: Thinkstock

Днес случайно се натъкнах на една реклама и се замислих за празника на любовта.

Ето я и въпросната реклама: "Любовта е сладка като мед! Има ли тогава по-сладък начин да кажеш "Обичам те" от ваучер за пекарна. Грабни бутикови ръчно-рисувани меденки с ром във формата на цветя, сърца и пеперуди - за 5 лв., вместо за 10 лв."

Просто нямаше как да не се замисля за този все по-популярен празник и в нашата страна. Доста сериозно се замислих. Даже и стихотворение написах, но ще го оставя за накрая, а сега да видим, какво се случва на този празничен ден по широкия свят. САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили Св. Валентин за национален празник.

В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14 февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: ”Отключи сърцето си за мен”.

В Шотландия правят фестивал по случай Свети Валентин. На този фестивал се събират еднакъв брой мъже и жени. Всеки от тях написва името си или прякора си на листче, сгъва го и го слага в шапка. Има две шапки – една за мъжете и една за жените. Тогава се теглят имената и се сформират двойките. След това жените получават подаръци и закачат имената на мъжа до тях отляво до сърцето си.  Фестивалът продължава с бурни танци.

Французите имат специална церемония за незадомените. Те трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат портрета си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни валентинки се разменят по английски тертип.

В Дания предпочитат "невидими" картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина. Ефектът се получава и ако се пише с лимонов сок.

В Австрия на Свети Валентин момчетата представят на близките си момичето, което харесват, като използват букет цветя. Цветята и формата на букета трябва да изразяват външните характеристики и характера на момичето.

В Испания всички съпрузи трябва да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

В Италия ден преди Свети Валентин хората си купуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.

Така е вече и у нас!

Такъв празник не може без сладки и бонбони! Нали: "Любовта е сладка като мед! Има ли тогава по-сладък начин да кажеш "Обичам те" от ваучер за пекарна"? От толкова много захар и сладост, за малко щях да забравя за стихотворението. Онова, за което ви споменах в началото:

Празникът на любовта

Празникът на любовта е всеки ден.
Тя е в нас! Тя е в теб! Има я и в мен.
Но милиони хора с усмихнати лица,
”даряват” любов и рисувани сърца.

Денят на влюбените е опорочен.
Превърнал се е в евтина реклама.
Един напудрен и помпозен ден,
в който ”любовта” е. По програма!

Денят на влюбените е мираж.
Копнеж по екзотичен плаж.
Илюзия. Един очакван блян
и мисъл за подаръка желан.

Денят на влюбените е измама,
а любовта е скрита и я няма.
Има фалш в неограничени дози
и безброй дарени мъртви рози.

Празникът на любовта е всеки ден
и любовта, веднъж не се дарява!

Човекът с истинска любов е окрилен,
но само, ако в себе си я осъзнава!

Честит празник! На всички, влюбени в сладките неща! Вземайте, момичета и момчета, нека да ви е сладко!

Автор: Валентин Начев

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти