До истинския Дядо Коледа

b
Снимка: Thinkstock

Според едно предание, старо колкото света, през III и IV век в Кападокия живял един много благороден и щедър човек - Свети Николай. Един ден той дарил всичко, което притежавал, на бедните. В памет на неговата щедрост днес е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Никога не си твърде голям, за да вярваш в легенди. Затова днес аз пиша това писмо именно до Свети Николай, защото според мен той е истинският Дядо Коледа.

Сегашният Дядо Коледа е твърде комерсиализиран, а Дядо Мраз живее малко по на север българските земи. Може би това откровение е малко подранило, а може би дори е закъсняло.

И така...

Мили Свети Николай,

Честита Коледа! Нека бъдеш и пребъдеш в името на светлия празник, който озарява душите на милиони хора по света.

Прости ми, отдавна не съм ти писала. Може би защото съм забравила как като малка пишех дълги писма до теб, а после дядо оставяше чувала с подаръци пред вратата и молеше съседа да звънне на звънеца ни, за да ги намеря неочаквано.

Истината е, че нещата отдавна не са същите, както когато бях дете. През изминалата година аз и семейството ми загубихме част от близките си – някои от тях си отидоха внезапно и оставиха празнина в сърцата ни, други помолихме да си тръгнат, защото на тях добротата им беше чужда.

b
Снимка: Thinkstock

Въпреки това не е имало Коледа, в която да не получа подарък. Колко щастлива съм само! Затова сега е време и аз подаря малко щастие на всеки, който се нуждае от него. Тази година имам едно-едничко желание за Коледа. Знам, че ти си добър и ще го изпълниш.

Моля те, мили Свети Николай, тази година остави чорапчето ми празно. Не слагай лакомства, кукли и играчки! Остави място за цялата обич, която ме заобикаля.

Нека има мъничко кътче и под елхата за целувката на мама, която ме изпраща на прага. Остави местенце и за бабиния смях, който стопля душата ми.

b
Снимка: Thinkstock

Нека има ъгълче и за грижата на татко, и за топлата усмивка на милия ми дядо. Искам късче от чорапа и за добротата на сестра ми, макар че никак няма да ѝ стигне.

Вземай, мили старче, вземай с пълни шепи и раздавай на малки и големи, на бедни и богати, на щастливи и нещастни.

И нека се радват за тебе и за твоя празник.

b
Снимка: Thinkstock

Нека запалят хануканските свещи и целият свят да блести! И нека душите на всички се стоплят от душата на едно полу-пораснало дете.

С обич!

Илина

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти