Да станеш Мама, не означава да станеш Мамище

Да станеш Мама, не означава да станеш Мамище
Снимка: netinfo

Според интернет, съществуват два типа мами – първите са тези, за които да си майка е краен акт на себеактуализация, а вторите са онези, които не могат да спрат да се оплакват от новите си задължения и отговорности. Да го погледнем така: първата група това са жени, за които нищо не е по-важно от миризмата на онзи млечно-сладък аромат, които излъчва бебето, сладките му трапчинки и свръхестественото спокойствие на онези ранни утрини, в които тя, майката, се чувства така сякаш тя и бебето й са две души, сами в целия свят.

Това са майките, които обичат класовете по музика, детските декорации и приятелките им са други мами, с които са се запознали в сайтовете за мами. Това, което са били преди да станат мами, си е отишло завинаги, гардеробите им са пълни с дрехи с ликра, а интересът им към живота на другите възрастни е нулев.

У тук идват и вечно оплакващите се. Това са майките, които са "толкова, толкова, винаги толкова уморени." Те бленуват за вечер навън с приятели. Писнало им е от носенето на еластични панталони и кафтани, а пък това е единственото, което им става в момента. Техните домове са в пълен безпорядък, винаги пропускат крайните си работни срокове, а телефонът... е как да се обадя точно сега. Те не са правили секс (хммм) от много дълго време, пропуснали са рождения ти ден и честно казано не показват разкаяние за това.

С тази ротация на тежки архетипи на мами не се учудвам, че толкова много млади жени са абсолютно ужасени да станат мами, а в главите им изборът се заключва между а) да загубят себе си и б) да загубят ума си. Като човек, които е бил и от двете страни на барикадата, аз съм тук, за да ви кажа, че повечето майки не се вписват съвсем точно в нито един от горните стереотипи и да станете майка съвсем не е толкова зле.

Нека започнем с това, което е очевидно, но рядко е факт: „ да си мама“ е вид култура въпрос на избор. Напълно възможно е да си страхотна и любяща майка, но да нямаш други майки за приятелки, с които да посещаваш детските площадки и да провеждаш дълги разговори. Не е нужно да обичаш пасираш домашно приготвена храна, нито пък да споделяш на всеки час снимки във Фейсбук.

Ето и още един аспект от живота на всяка мама след появата на бебето; при някои от нас появата на едно малко дете, на един нов живот, всъщност може значително да помогне на кариерата ни ( преди да стигнем дотам позволете ми да преговорим това, което вече знаем: има страхотно несъответствие между парите за майчинство, времето, предоставено от държавата за него и възможностите за завръщане след това на работното място.

Това не е нещо, което обаче трябва да се подминава с лека ръка и е една от активните причини за „стопа“ в раждаемостта. Да имаш дете, превръща времето в дефицитна „стока“, а много жени са принудени да променят начина, по които го прекарват, просто, за да им стига то. Не искам да кажа, че приоритетите ти задължително ще се променят, по-скоро ще си принудена вече да потърсиш истинските си такива. Налице е и фактът, че повишената чувствителност, предизвикана от родителството, прави повечето мами по-добри в това, което правят.

„ Да имате деца, не значи, че трябва да се опитвате да избягате от тях… точно обратното, вкопчете се в майчинството. Това е една огромна, стресираща, но истинска част от вашия „истински“ живот. И е постоянно, то е нещо, което ще развивате през по-голямата част от съзнателния си живот. Някои хора, аз не съм от тях, смятат, че за да си майка, трябва да промениш целия си живот. Да, вие действително трябва да направите революция, за да съумеете да го направите правилно и не само защото деца не могат да отглеждат деца, но и защото ние сме някакси деца, преди да имаме свои деца.“

Снимка: netinfo

В действителност навсякъде около себе си виждам мами, които сливат с лекота, живота си преди и след бебето; да много от тях носят тесни дънки и кенгуру, вечерят с приятели на откриването на нова галерия, или обсъждат децата си по време на бизнес обяд с мъже с вратовръзки. Това само по себе си може да изглежда като един куп малки победи, но в същността си са радикални действия, които имат за цел да докажат, че майчинството вече не е нещо, което ще намали потенциала ни, ще развали живота ни, или ще провали кариерата ни.

Така, че давайте смело напред – бъдете Мами, обещавам ви, че няма да ви се наложи да сте Мамище.

Автор: Силви Стаменова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти