Да чуеш българския химн

Да чуеш българския химн
Снимка: Thinkstock

Настъпва моментът. Вълнението е неописуемо, ръцете се изпотяват, сърцето бие лудо. Бавно и тържествено съобщават името ти. Защото ти си победителят. Победител сред най-достойните. Звучи велико и е несравнимо като усещане и изживяване. Тръгваш с високо вдигната глава към почетната стълбица.

Внимаваш, защото от вълнение, може да не вдигнеш достатъчно високо крака си. И ето - вече си най-отгоре... и залата те аплодира. Чуваш имената на останалите гимнастици, заслужили отличия. Понякога е трудно да издържиш на погледа им. Но те са истински спортисти, поздравяват те и застават на своето стъпало. Знаят, че от тях зависи дали ще има следващ път и по-добро класиране.

Днес ти си победителят. Медалът е вече близо до сърцето ти. Ех, това щастливо сърце!

Време е за най- тържествената част. Обръщаш се към българското знаме, а публиката става на крака.

... "Мила родино, ти си земен рай..."

И сърцето, и устните ти пеят. И като на лента пред теб виждаш първото ти влизане в залата. Първите стъпки и вдъхновени тренировки. Първият медал - на 11. Сълзите от травмите и болките. Човекът, който ти казва: "От теб нищо няма да стане!". Боли още повече, но ти се правиш, че не чуваш и тренировките ти приемат измеренията на битка. Ден след ден. Избираш да вярваш на думите: "Давай! Можеш! Браво!". Продължаваш да усъвършенстваш елементите. И знаеш, че идва времето за проверка.

Сега си на най-високото стъпало. А знамето се издига все по-нагоре. Не можеш да овладееш сълзите на радост и гордост. Публиката е на крака, а може би и онзи човек с лошото пророчество. Защото, преборил изпитанията, ти си на върха...

Минават години. Но тръпката от победата не прегаря, а желанието за извисяване търси нови възможности, дори и това да са постиженията на другите.

И да, може да няма зала с публика, но е важно ти да бъдеш изправен на крака пред самия себе си, да гледаш с достойнство българското знаме и да помниш българския химн.

Автор: Иглика Нинова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти