Бялата лястовица

Бялата лястовица
Снимка: Thinkstock

Мнозина мечтаят да зърнат бяла лястовица, вярвайки, че срещата с нея ще им донесе здраве и късмет. Други бленуват да измолят от почти митичното същество пари, луксозен живот, скъпа кола или околосветско пътешествие.

Дали и днес наследниците на Петър Моканина, сме склонни да обожествяваме едно крехко животинче, родило се с необичаен цвят на оперението? Това ли е надеждата, на която се осланяме днес?

От детските ми спомени изплува Edna бяла лястовица. Беше се излюпила в гнездо на един балкон в съседния блок. Мълвата се разнесе светкавично из квартала, а скоро хора от целия град се струпваха пред въпросния балкон. Сякаш бяхме на представление, нещо подобно на лятно кино с всички екстри за това събитие – мургави лелки с фунийки с печен слънчоглед, възрастни хора, предвидливо дошли със столчета, дежурната агитка от нашенските каки Сийки... Знаеше се часът, в който майката лястовица носеше на рожбите си храна и те изпъваха докрай гладните си гърла. Едното от малките лястовичета беше чисто бяло, а другото черничко.

Собственичката на апартамента излизаше демонстративно на балкона и се перчеше като кино звезда, докато отдолу хората подвикваха да чука по гнездото, та дано беличкото хвръкне и всички да го видят в полет. Това естествено не ставаше, защото малките животинки не бяха дорасли, за да летят.

Едно от вечерните “представления” беше посетено от местните медии – фотограф и оператор с огромни камери. Нали трябваше да уловят момента. При идването на майката с червейчета в човката, един нахакан фотограф буквално набута обектива в гнездото, но светкавицата изплаши животинките. Майката отлетя незнайно къде, а малките пронизително писукаха в очакване на дневната си дажба. Една бяла и една черна главичка с отворени човчици току се показваха и скриваха в гнездото. Тъжно!

Времето се изниза, аз отдавна напуснах квартала, а вече рядко се връщам и в родния град. Не знам дали животинките отраснаха и отлетяха, не знам каква е съдбата на стопанката на апартамента с лястовичето гнездо, не знам дали някой от виделите бялото лястовиче е получил това, за което се е молил тогава.  

С годините обаче научих, че най-голямата сила се крие в човека - в неговите две ръце, в сърцето му, в ума и въображението му. Там е истинската магия, там се крие надеждата. Защото самите ние творим собствените си чудеса, вярвайки в силата на лястовичките с бели крила.

Автор: Гергана Иванова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти