Аз, депресията

Аз, депресията
Снимка: Thinkstock

Депресията е здравословен проблем, който води след себе си усложнения и има неприятни последици, ако не му обърнем внимание и не го лекуваме.

Пиша за нея, защото често ме е навестявала и на няколко пъти ми се е налагало да водя битка с нея. Депресията е мъчително състояние. И води до отчаяние и безнадеждност. Депресията те прави безпомощен.

Винаги съм искала да споделя това, което знам за депресията с другите. Винаги съм искала, когато съм в депресия да бъда разбрана от другите. И сега си казах – сега е моментът, това е моят миг – мигът, в който сядам да пиша за депресията и ще изпратя текста си на Edna.bg.

Чувствате умора. Нищо не се получава. Нямате енергия. Всяко нещо, което се налага да правите ви коства големи усилия. Казвате си, че ще си вземете отпуск, че ще се наспите и всичко това ще се оправи. Обещавате си, че ще се стегнете…

Идват почивните дни. Имате време да си починете. Трябва да победите това безсилие, тази умора…

Да, обаче се оказва, че сънят също е пострадал. Не спите добре. Спите, но не се чувствате отпочинал. Напротив. Колкото повече време прекарвате в леглото, толкова повече ви се стои там – под завивките. Не ви се става.

Почивка, почивка…, но и вкъщи имате задължения. Решавате да изперете мръсните дрехи. Правите нещата много мудно и дълго време обмисляте всичко. Трудно взимате решение какви дрехи да пуснете – бели или цветни.

После трудно избирате програмата, която да зададете на пералнята машина. После решавате да коригирате температурата… Изобщо, оказва се, че си е цяло приключение да пуснеш пералнята – нещо, което иначе е толкова просто.

Не желаете да излизате навън. Не искате да срещате никого. Никого. Не ви се говори с никого.

И може би не можете да повярвате… обаче… не желаете да се къпете. В никакъв случай. Мисълта, че трябва да влезете в банята ви побърква. И естествено отлагате къпането.

И тогава… си казвате:

“Нещо не е наред. Чувствам умора и безсилие. Трудно се справям в офиса. Изпотих се 15 пъти, докато пусна пералнята! Не мога да спя добре. Не ми се става от леглото. Не искам да излизам. Не искам да се къпя. Тук има проблем!

Ако никога не ви се е случвало, може би няма да се сетите, че трябва да се обадите на личния си лекар, защото ако никога не ви се е случвало, няма да знаете, че това е заболяване. Това е заболяване и се нарича Депресия.

Често хората я подценяват. За много от тях тя е Мързел, Глезене, Капризи…

Може да срещнете неразбиране у околните, колегите , семейството си, но вие трябва да се погрижите за себе си.

Ето и някои от нещата, които трябва да направите:

Отидете при личния си лекар. Разкажете му всичко. И поискайте талон за консултация със специалист. Нека той ви препоръча такъв. Вземете си болничен.

Отидете на преглед при специалиста. Доверете му се. Следвайте препоръките му. Обсъдете заедно положението. Пийте лекарствата, които ви изпише той – те няма да ви навредят, напротив – ще ви помогнат.

Правете само това, което ви доставя удоволствие. Но нека това в никакъв случай да не бъде да останете в леглото целия ден. Правете всичко друго, но недейте да лежите и да допускате лошите мисли да ви завладеят.

Разхождайте се. Бъдете сред природата.

Депресията е заболяване и не е за подценяване. Депресията е лечима. Ако не бъде лекувана, може да доведе до други усложнения, дори до други заболявания. Може да доведе до отчаяние и до самоубийство.

Просто не я подценявайте. Не се предавайте. Потърсете помощ навреме и се лекувайте. И в никакъв случай не се срамувайте, че сте в депресия. Все едно да ви срам от това, че сте болен от грип.

Автор: Детелина Николова

Още за депресията

Има ли място за тъжните

Причинители на депресия

Жените с власт по-уязвими към депресия

Да преборим зимната депресия

 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти