А онази да се мрази, не те опази...

А онази да се мрази, не те опази...
Снимка: Thinkstock

Човек колкото и добре да живее - с половинката си - все някога стига и до бившата!

А тя винаги по някакъв дразнещ, обсебващ и уж случаен начин ще напомни за присъствието си.

Я с телефонно обаждане - уж грижовно да провери дали всичко е наред и да се чуе с него "само приятелски", я с безумен коментар в социалните мрежи в стил "щяхме да се избием, докато бяхме заедно, но сега май ми липсваш..."

Бившите са странна порода! Създадени са, за да ни напомнят, че дори и всичко в настоящата ни връзка да върви прекрасно, все пак има едно присъствие от миналото, което си стои там и упорито не иска да си отиде.

В английския език има един много добър и мъдър израз за бившите: Ex means "Thank you for the (ex)perience" (Бивш означава "Благодаря ти за преживяването")

А много англоговорящи, на майтап или не, довършват фразата с... "Our time has (ex)pired, now please (ex)it my life" (Времето ни заедно приключи, напусни живота ми).

И все пак, макар да знаем, че щом вече е бивша, значи има доста основателна причина да е такава и тя със сигурност не е щастлив повод, то всяко едно тяхно действие се набива на очи. Особено при нас, жените, където има една тайна, тиха и неофициално обявена конкуренция коя е по-красива, по-добра, по-успешна, по-женствена и най-вече... по-подходяща като половинка на конкретния мъж.

Помня, имаше една поп-фолк песен, в която се пееше следното: "А онази да се мрази, не те опази, да си с мене ти избра. А онази нека да се мрази, тебе как да те обича не разбра..."

Снимка: Thinkstock

Колкото и покварни текстове да има този жанр, не мога да отрека колко верен е този стих!

Бившите трябва да си останат там, където всичко с тях е започнало и приключило - а именно в миналото.

В крайна сметка, човек остава с онази любов, която го е накарала да се чувства най-много себе си, която го е дарила с най-много щастие и му е показала света, оцветен в онзи цвят, който винаги му е убягвал, но обича до безумие. Дали ще е бившата, бъдещата или настоящата, зависи от усещането и интуицията...

А само времето показва дали тя е правилната за него.

Снимка: Thinkstock

Все пак се надявам, че когато един мъж е влюбен в жената до него, бившата е просто част от пейзажа. А този пейзаж е кратък, защото утре идва нов ден, в който аз ще се събудя отново в прегръдките му, а тя ще си остане просто онова невидимо присъствие...

Както пее Шакира в новата си песен "Me enamoré" (Влюбено ми е): "Животът започна да тече по друг начин и да ме променя към добро в деня, когато те срещнах".

Винаги е така - когато сме в нова връзка, вече не сме същите хора от преди. Аз не съм жената, която съм била с другите си партньори и той не е мъжът, който е бил с бившите си приятелки...

Напротив: по-добри сме от предишните си версии на любовта. И точно в това е най-прекрасното.

Автор: Камелия Арганова

*Новата песен на Шакира "Me enamoré":

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти