Създадено за Vegeta

Защо и как да се храним локално и според сезона

храна
Снимка: iStock/Getty Images

Живеем все по-глобално, избираме марки и продукти, които отговарят по-скоро на вкусовете и финансовите ни възможности и далеч в по-малка степен на държавата, в която са произведени. Защо да се храним локално и според сезоните обаче е за предпочитане не само от здравословна, но и от екологична гледна точка?  

През 2007 г. канадските писатели Алиса Смит и Джеймс Б. Макинън публикуват книгата си „Диетата от 100 мили. Година на местно хранене“, в която разказват за своя едногодишен експеримент да се хранят единствено с хранителни продукти от региона, в който живеят. Тезата, която защитават, е, че местните и сезонни храни са по-здравословни, оставят по-малък въглероден отпечатък върху планетата, имат по-добри хранителни стойности, съдържат по-малко консерванти и подпомагат местните производители.

храна
Снимка: iStock/Getty Images

Локалното и сезонно хранене е по-екологично. Енергията, която е необходима за превоза на стоки от далечни разстояния, е много по-висока в сравнение с тази, използвана за регионално производство. Освен това сезонното хранене осигурява и естествено природно разнообразие в менюто ни.

Местната храна е по-чиста и полезна за здравето. Преработените и по-дълготайните храни нерядко са пълни с мазнини, сол и прости въглехидрати. Всичко това може да допринесе за негативна промяна в общия здравословен статус и за увеличаване на теглото.

Регионалната храна е с по-добри хранителни показатели. Тя е по-прясна, по-вкусна и по-ароматна и може да разкрие нови вкусови усещания. Местните незамразявани продукти имат по-добри хранителни показатели и често са с невероятен вкус, за разлика от монокултурните видове, отглеждани в мега фермите.

храна
Снимка: iStock/Getty Images

България е многосезонна страна, а това предполага богато и разнообразно, по-здравословно и екологично ежедневно хранене. Пролетта е времето на супер полезните зелени салати и леки супи с изобилие от спанак, коприва, киселец, лапад, както и на първите картофи. През този сезон организмът има нужда да се презареди и навакса зимната липса от свежи зеленчуци.

С лятото идват градинските домати и краставици, прасковите, кайсиите и смокините. Тогава е добре зеленчуците да се комбинират с леко бяло месо и риба. През есента на трапезата царуват чушките, патладжаните и есенните домати, а през зимата ядем това, което сме консервирали в домашни условия от есенния урожай като зеле, ряпа, цвекло и моркови. Студеният сезон е подходящ за червени меса и млечни продукти, с помощта на които тялото се подготвя за ниските температури.

a
Снимка: iStock/Getty Images/Net Info

Вариантите за дневното меню с местна и сезонна храна са безброй, а тайната на по-вкусното ястие е в комбинацията от подправки. Vegeta Natur е универсална подправка с чиста морска сол, сушен морков, пащърнак, картоф, лук, целина и листа от магданоз. Тя е напълно натурална и подходяща за всяка диета и здравословен начин на хранене. Историята на продукта е дълга, а през годините Vegeta успя да се наложи като предпочитания естествен овкусител както на вегетариански, така и на месни блюда.

Една супена лъжица от универсалната Vegeta Natur е практичното решение за всеки, който иска да се наслади на естествения вкус на храната или да експериментира с нови творчески композиции в кухнята. Комбинацията от подправки и сушени зеленчуци във Vegeta е гаранция за перфектния вкус и аромат на различни меса, зеленчуци, яхнии, печени ястия, простичко меню или кулинарни деликатеси. Защото храненето, освен здравословно, може да бъде и овкусено с удоволствие за небцето и за всички сетива. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти