За прометеевия дух на Уран

За прометеевия дух на Уран
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Колкото и невероятно да изглежда на изкушените от астрологията, твърдението, че Сатурн и Уран са интимно свързани, това е самата истина. Вече знаете, че Сатурн управлява знака Козирог и е символ на структура, матрица, ограничение, (не)сигурност, система. Уран управлява Водолей – запознахме се неотдавна с чудатостите на този знак. И вероятно не откривате ни най-бегла пресечна точка между земния Козирог и въздухарския Водолей?

Откакто се е пръкнала астрологията обаче, Сатурн е бил господар не само на Козирога, но и на Водолея, и така до 1781 година, когато на 13 март сър Уилям Хершел за пръв път съзира през телескопа в градината си шантавото кълбо Уран. Шантаво е, защото се оказва, че оста му на въртене е наклонена на 97.7 градуса – почти успоредна на равнината на Слънчевата система – което го прави да изглежда сякаш се търкаля.

Древните и античните астролози познавали Слънчевата система до Сатурн – последната видима с просто око планета на небосвода. Затова и Сатурн е символ на онази психическа, физическа и социална граница, около която се организира видимата реалност. Чрез него ние земляните споделяме обща конвенция за действителността и нейните рамки. Едно време Сатурн в ролята си на стария управител на Водолей е бил планетата на учените, мислителите, експериментаторите. Те са се опитвали да структурират материята в абстрактни концептуални системи, които да обхванат всичките ѝ проявления. Да надникнат отвъд нея.

Но това става все по-възможно едва след като Уран се появява на сцената на невидимия с просто око заобикалящ ни свят и поема управлението над Водолей. Уран е древногръцкият бог на небето. Ако Сатурн е материята и осезаемото, Уран е енергията и неосезаемото, които стоят зад веществото във вселената.

Уран ни дава средствата да надскочим непреодолимата тежест, твърдост и плътност на физическия свят и да прозрем законите, които го движат. Тези средства могат да бъдат както изобретения, високи технологии и космически технологии, така и прозрения свише, които те осеняват като гръм от ясно небе и изведнъж погледът ти става рентгенов. Започваш да виждаш единиците и нулите в кода на явленията. Не случайно истински визионер като Айнщайн има водещ Уран в своята рождена карта.

Уран е изявен в хороскопите на учени, инженери, IT специалисти, революционери, непокорни духове, новатори, изобретатели, експериментатори, астролози. Той създава у нас желание да разчупим статуквото, да надскочим познатото, да подходим неконвенционално към старите модели, да променим житейската ситуация, за да излезем от руслото. Този копнеж за квантов скок  не винаги е съзнателен и не ние го осъществяваме, а обстоятелствата ни, които откликват на стремежа на душата да се развива и да надраства стагнацията.

Когато сме в "Уранов" период, се случват обрати и кризисни преживявания, които разклащат устоите и (привидната) сигурност, на които сме се опирали до този момент, издърпва килимчето изпод краката ни и ни оставя в една непозната и враждебна понякога ситуация. Развеждаме се, разделяме се, напускаме работа, съкращават ни, появяват се деца... Всичко е хаос, а представата ни за нормално се е преобърнала с хастара навън. Урановият хаос обаче е такъв, когато го гледаме от нивото на Сатурн – традицията, рутината, страха от различното и неизвестното. Ако яхнем вълната на промяната и припознаем Уран като необходимост в живота ни, хаосът вече се превръща в ред от по-висш порядък, той е подобреното кръвообращение в артериите на съществуването ни.

Урановият тип хора са нестандартни, непредсказуеми, хипер интелигентни или просто странни. На тях трудно може да се разчита понякога, защото не обичат да се ангажират и обвързват. Те са приятелски настроени и открити, но дистанцирани и недостъпни. При конструктивно проявление са бунтари, които не биха се примирили пред абсурдите на системата и биха отдали силите и енергията си на благородна кауза. Деструктивното изражение на Уран, когато не е интегриран добре в хороскопа (психиката), е това на хулигана, гамена, самоцелния бунтар.

В глобален план Уран е свързан с революции, борба за свобода и независимост, колосални социални промени, радикални научни открития, изобретения, които преобръщат хода на ежедневието и начина, по който общуваме – като самолетите, мобилните телефони и интернет, например. В годините на 18 век около откриването на Уран се случват Американската революция, Френската революция, Индустриалната революция.

Уран връхлита унищожително, но в крайна сметка неговата роля е да разруши, пренареди и подобри реалността. Той е прометеев дух, който се разбунтува срещу боговете и техния ред и дарява огън на примитивния човек, за да го извиси, и оттам нататък колелото се завърта, а историята непрекъснато се обновява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти