Помощ – бели коси на хоризонта!

коса жена
Снимка: iStock

Всяка edna от нас и добре да живее, все някога забелязва бял косъм в косата си. Ако не ни се струва, че сме навършили подходящата за този момент възраст, а вече го забелязваме в огледалото, няма как да не се запитаме каква е причината.

Трихолозите (специалистите по проблеми на човешката коса и скалпа) обясняват, че бялата коса се появява, когато тялото спре да произвежда пигментни клетки – в случая това е меланинът, който е причината за цвета на кичурите. Експертите отбелязват още, че въпросните косми всъщност не са бели, а просто безцветни, тъй като им липсва меланин.

Ако някога обаче си разглеждала внимателно „белите си коси“ под светлината в банята, сигурно си забелязала, че косъмът всъщност изглежда почти жълт. Това се дължи на кератинът – протеинът, който се съдържа в косата ти и притежава естествен жълт оттенък. Когато кичурите губят от меланина си, жълтият цвят си проличава.

Фактор в появата на бели коси до голяма степен са гените. Затова ако родителите ни или друг близък роднина е получил първите си такива кичури на ранна възраст, тогава е твърде вероятно и при теб да се появят по същото време. Същото важи и в случай, че са се прошарили към своя 40-ти юбилей или по-късно.

Специалистите добавят още, че поради генетични особености при хората с евроипеиден произход белите коси се появяват по-рано (на около 30 г.) в сравнение с всяка друга раса, а тези с афроамерикански или азиатски корени ги забелязват на по-късен етап.

бели коси
Снимка: iStock

Стресът също може да изиграе роля в загубата на меланин при косата, но отново в случай, че сме генетично предразположени. Недостигът на витамин B се свързва с преждевременното побеляване, но голямото му количество не означава липса на бели кичури, а по-късна поява на такива.

Стане ли дума за време, отново сме безсилни пред природата – не можем да забавим побеляването, но има как да се справим с него. Независимо дали искаш да прикриеш белите коси, или пък ги приемаш и държиш да ги превърнеш в ефект, трихологът Анабел Кингсли предлага различни начини за действие.

Виж ги в галерията >>>

Как да (не) третираш белите си кичури

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти