Джони Деп: Разводи, провали или хрониката на една падаща звезда

Джони Деп: Разводи, провали или хрониката на една падаща звезда
Снимка: netinfo

Всички разпознават това лице. То принадлежи на един от хората, които дефинират думата „знаменитост“ в наши дни. Личност, която е не просто уважавана или харесвана, а обожавана, която се следи ден и нощ от всякакви медии от всякакви тематични сфери, на която вероятно е посветен цял ден в календара на родния му град. Не, че не сте се сетили, но... това е Джони Деп.

Откриващият параграф на статията ми подхожда на материал с доста по-оптимистично заглавие, нали? За съжаление, то е необходимо, за да се опише магнитудът на провала на уважаемия господин Деп.

Снимка: netinfo

Нека за момент се върнем десет години назад. 2007 година е и заключителната част от оригиналната трилогия „Карибски пирати“ е пред излизане по цял свят. Джони Деп е на върха на славата си. Три години по-рано се е разминал на косъм с „Оскар“ за главна мъжка роля за ролята си в „Да откриеш Невърленд“. Ексцентричните му съвместни начинания с Тим Бъртън като „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Булката труп“ печелят десетки милиони долари и гръмки похвали от критиците.

Самият Деп е на върха на популярността си като секссимвол. Лицето му е по кориците на списания и на билбордове по „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк. Успехите му са толкова грандиозни, че „Карибски пирати: На края на света“ получава бюджет от над 300 милиона долара, с което и до днес си остава най-скъпата филмова продукция в историята... и у никого дори за момент не се прокрадва съмнение, че може да не си избие парите.

Снимка: netinfo

Дори в личен аспект актьорът е образец за семеен мъж. Бракът му с Ванеса Паради е в разцвета си и рядко го преследват слухове за изневери и прочие глупости, освен от най-жълтите издания, разбира се.

А сега нека се върнем в настоящето...

Джони Деп не е имал комерсиален хит през текущото десетилетие, ако не броим „Карибски пирати: В непознати води“ от 2011 година. Съвместната му работа с Тим Бъртън започна да носи единствено критики и на двамата, защото не напускат комфортната си зона и представят един и същи продукт във всеки свой филм с все същата претенция за ексцентричен чар, който очевидно вече се е поизчерпал.

Снимка: netinfo

„Самотният рейнджър“ през 2013 година отново събра Деп с продуцента Джери Брукхаймър и „Дисни“, но се оказа огромна загуба на пари за студиото, което вложи около 250 милиона долара във филма, който не успя дори да удвои инвестицията им. Критиците не бяха по-благоразположени към лентата, която определиха като „още от същото“ за звездата.

Още тогава предупредителни звънчета индикираха, че кариерата на актьора е в режим на свободно падане. Тогава Деп положи усилия да разнообрази ролите във филмографията си. Абсурдната приключенска комедия „Мордекай“ и научнофантастичният трилър „Превъзходство“ се харесаха на автора на текущия текст, но на твърде малко хора като цяло. И двата филма бяха разгромени от критиците по западните медии и регистрираха катастрофални финансови постъпления.

Снимка: netinfo

През 2015-а дойде „Черна служба“. Филмът бе приет с широко одобрение от експертите най-вече заради страховитото и автентично превъплъщение на Деп в главната роля на гангстера Джеймс „Уайти“ Бълджър, за което бе номиниран и за редица награди.

Същевременно обаче проектът беше същинска PR катастрофа за актьора, след като стана ясно, че Деп първоначално е отказал ролята заради „скромното“ предложено възнаграждение от 10 милиона долара вместо обичайните 20, които изисква суперзвездата. След като новините излязоха на бял свят, Деп се опита да спаси положението, като прие ролята за по-малко пари и даде всичко от себе си, за да се справи добре в амплоато на бостънски гангстер от 70-те години.

Снимка: netinfo

Но нищо не разби безценния имидж на Деп така, както разводът му с Ванеса Паради и последвалата турбулентна връзка с Амбър Хърд. През 2011 година актьорът стартира извънбрачна връзка с ослепителния модел в очеваден признак на криза на средната възраст.

Последва скорострелен развод с Паради и брак с Хърд, който продължи по-малко от 5 години и завърши с обвинения в домашно насилие срещу Деп, подкрепени от свидетелски показания и снимков материал. Самата Амбър ефективно се спаси от негативния PR ефект от скандалния развод, като дари всички 7 милиона долара, взети от Деп, на благотворителни каузи.

Качени килограми и видими козметични процедури с цел „подмладяване“ също не помогнаха особено на имиджа на актьора. Със сигурност щеше да му е от полза да вземе пример от колегата си Брад Пит, с когото на една и съща възраст. Ако Деп бе позволил да остарее с достойнство пред фотографските обективи, вместо да боядисва косата и зъбите си и да подмладява лицето си, подпухнало от очевидно редовна и обилна консумация на алкохол, вероятно резултатът щеше да е по-добър.

Непрестанни новини от авторитетни медийни издания за безумни разходи и задълбочаващи се дългове продължават да петнят репутацията на актьора и до днес. А кариерата му в момента е в състояние на пълна безтегловност.

Снимка: netinfo

Независимите проекти не му носят пари, нито гаранция за критическо одобрение. Остават големите студийни поредици, които да плащат за екстравагантния начин на живот на Деп, и поне в това отношение той активно се подсигурява през последната една година.

През ноември бе обявено, че актьорът ще играе Черния магьосник Гелърт Гриндълуолд в продължението на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ от магическия филмов свят на „Хари Потър“ на Джоан Роулинг. Преди няколко дни пък ‘Universal’ пуснаха официална снимка с лицата на своята „Тъмна вселена“, в която Деп ще играе Невидимия човек редом до Мумията, доктор Джекил и чудовището на Франкенщайн. В това отношение финансовото благосъстояние на актьора е гарантирано и, както казват българите, няма какво да го мислим.

Снимка: netinfo

Не същото обаче може да се каже за актьора Джони Деп, който разбиваше бариери, прекрачваше граници, учудваше и очароваше в нетрадиционните си роли в миналото. На 54-годишна възраст той е в това състояние, до което Харисън Форд стигна на около 70 (може би защото не се разведе с жена си на 50).

Хората не го приемат в роли извън знаковите му и парите са единствената движеща сила зад кариерата му. Всякакви артистични амбиции сякаш са останали в миналия век.

Но пък... кой знае? Талантът на Деп е доказана константа и тепърва можем да се връща към дните на актьорската си топформа. Все пак никъде не обичат историята за триумфалното завръщане повече, отколкото в Холивуд.

Автор: Георги Петров

Прочетете още от Георги Петров:

На кино: “Крал Артур: Легенда за меча” - магия, митология и красиво кино забавление

На кино: "Дух в броня" - заслужава ли си да гледаме новия филм със Скарлет Йохансон

На кино: В каква форма намираме "Бързи и яростни" в осмия им филм?

Чарлийз Терон - ледената кралица на Холивуд

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти