На кино: "Дух в броня" - заслужава ли си да гледаме новия филм със Скарлет Йохансон

На кино: "Дух в броня" - заслужава ли си да гледаме новия филм със Скарлет Йохансон
Снимка: Форум Филм България

Имаме удоволствието да ви представим първия текст на нашия нов автор - филмовият критик и журналист Георги Петров.

Георги е работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ „По света и у нас“ и като филмов критик и заместник-главен редактор на Под Моста.БГ, познат е на аудиторията като гостуващ филмов критик и в различни културни и развлекателни телевизионни и радио предавания, водил е рубрика на филмова тематика по Box TV. Има над 200 публикации на филмова тематика.

Той е човекът, който ще ни помогне да разберем седмото изкуство, ще пише ревюта, ще препоръчва, ще дава оценки и ще ни говори за всички наши любими жанрове, актьори и режисьори.

****

В повечето уикенди от календарната година по киносалоните излизат по няколко нови заглавия, най-често от различни жанрове, които се конкурират за вниманието на публиката и, разбира се, нейните пари. Но има уикенди, в които излиза конкретен филм, с който никое конкурентно студио не иска да влиза в борба за зрители. От няколко години насам такива са почти всички филми със Скарлет Йохансон в главната роля.

Ослепителната актриса е вероятно единствената звезда от женски пол в Холивуд, която не само може да се конкурира, но и изпреварва колегите си мъже откъм приходи на проектите ѝ. Миналата година Скарлет оглави класацията по конкретния критерий, след като филмите ѝ „Първият отмъстител: Войната на героите“ и „Аве, Цезаре!“ спечелиха общо над милиард и половина долара по цял свят.

Снимка: Форум Филм България

В това отношение Скарлет е звезда от умиращ вид. Малко са хората като нея, Том Круз, Райън Гослинг или Чанинг Тейтъм (забележете – все мъже!), които нямат нужда да се прикачват към утвърдено франчайз име в Холивуд като Батман, „Междузвездни войни“, Кинг Конг или Дракула, за да провокират интереса на зрителите.

Най-добро доказателство за това беше филмът „Люси“ на Люк Бесон от 2014 година, който беше оригинална концепция на френския режисьор и спечели почти половин милиард долара с бюджет от 40 милиона. Причината? Изпълнителката на главната роля, разбира се.

Тази седмица най-актуалният филм по кината у нас със сигурност е „Дух в броня“ и именно присъствието на Скарлет ни кара да му обърнем малко повече внимание. Струва ли си да се гледа филма на кино, или пък не? Да видим.

(-) Филмът е изпуснал своя момент
„Дух в броня“ е базиран на едноименната манга (японската дума за „комикс“, в най-общи линии) и нейната адаптация в аниме, която излиза през 90-те години и провокира масов интерес с иновативния си тогава поглед върху едно възможно технократско бъдеще, в което хората могат да се подобряват кибернетично във всяко отношение.

Снимка: Форум Филм България

Проблемът е, че интересът е бил толкова голям, че редица научнофантастични филми между 1995 година (когато излиза анимето „Дух в броня“) и 2017 година са взаимствали от него различни тематични и визуални мотиви. С други думи, днес „Дух в броня“ не изглежда революционно, а точно обратното.

(-) На екипа зад филма ужасно му липсва оригинална мисъл
Нека го кажа максимално простичко: „Дух в броня“ взима най-ценните си реплики от „Батман в началото“, декорите си – от „Блейд Рънър“ (излязъл преди цели 35 години!!!) и екшън сцените си – от „Матрицата“. А филмът се рекламира именно с това, че адаптира нещо оригинално, иновативно и невиждано преди. В това отношение е пълен провал.

(+) Скарлет Йохансон се справя отлично в главната роля
Сякаш някой е очаквал нещо друго... Ролята на „Майора“ е доста деликатна актьорска задача, но Скарлет се справя с нея без проблеми. Идеята за човешка личност в кибернетично тяло, която на всичкото отгоре има и изкуствено пренастроена памет, дава почва за множество погрешни стъпки от страна на актрисата в ролята. Във всяка сцена има възможност за преиграване или пък недоизиграване.

Снимка: Форум Филм България

За щастие, нашата любима русокоса (в този филм – чернокоса) актриса очевидно се е постарала да опознае персонажа си с проучване на първоизточника и поставя правилните емоционални акценти в правилните моменти от действието.

(-) Филмът е ужасно, ужасно расистки
Моят основен проблем с „Дух в броня“, на който доста хора сякаш изобщо не обърнаха внимание, е не дотам прикритият откровено расистки тон. Кастингът на Скарлет Йохансон в главната роля, която по принцип е предназначена за азиатка, създаде доста полемики още при анонсирането на голямата новина, но аз лично бях склонен да се съглася с решението предвид звездния статут и актьорските способности на Скарлет. Друг е въпросът, че очаквах проблемът с така наречения „whitewashing“ по някакъв начин да бъде адресиран във филма. Да, ама не, както казва един от титаните в професията ни.

Вместо това филмът само задълбочава расистките си конотации, като разкрива, че не само главната героиня, но и главният антагонист, са били представители на монглоидната раса с японски имена, но след кибернетичните си подобрения изведнъж са се превърнали в Скарлет Йохансон и Майкъл Пит, а на героинята дори е дадено и стандартно американско име.

Мили хора, трезво разсъждаващ хетеросексуален мъж съм. Разбирам, че Скарлет Йохансон е подобрение спрямо почти всяка друга жена на планетата Земя. Но да се лансира тази идея на екран в такъв контекст не е просто липса на политическа коректност, а олицетворява речниковата дефиниция за расизъм.

Снимка: Форум Филм България

Е, скъпи читатели, както виждате, минусите са малко повече от плюсовете. Ако сте закоравели почитатели на Скарлет Йохансон и следите творчеството ѝ редовно, „Дух в броня“ може и да ви се хареса, тъй като представянето ѝ е на топниво.

Ако търсите стандартна доза кинозабавление, шансовете филмът да ви хареса са 50/50. Но ако искате кинопреживяване с поне малка доза оригиналност, не мога да препоръчам „Дух в броня“, не и с чиста съвест. Така или иначе, надявам се да съм помогнал с настоящия текст, но решението в крайна сметка си остава изцяло ваше.

Снимка: Форум Филм България

Очаквайте още от Георги Петров през април!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти