Как да убием страстта си за захар, преди тя да е убила нас

Как да убием страстта си за захар, преди тя да е убила нас
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Жените могат да имат много пороци – клюкарстване, драматизиране, викане и вечно недоволство, но един от най-големите е страстта за сладки неща. Особено в следобедните часове и вечер след вечеря всичко, което искаме е нещо истински сладко, ако може шоколадово, и на-вече – в по-големи количества.

С премрежени от удоволствие очи потискаме съвестта си и се увещаваме как ще компенсираме излишните калории, като пропуснем утре закуската или отидем на фитнес. Дори и да ги направим тези неща, след това сме толкова горди със себе си, че се възнаграждаваме с бонбон, половин шоколад или вафла.

Във всичко това не би имало нищо лошо, ако не беше доказвано хиляди пъти колко вредна е захарта за организма, как не само качваме килограми от нея, но и съсипваме кожата и здравето си.

Как да се преборим с опияняващата страст по захарта?

Традиционните съвети са – сменете тортата с ябълка, пийте топли напитки, яжте сушени плодове и ядки.

Всички знаем обаче, че никой плод не може да замести вкуса на шоколада.

Най-добрата стратегия е да се действа както при всяка друга зависимост – налагане на пълно въздържание.

Истината е, че колкото повече ядете, толкова повече ви се яде, така че един бонбон следобед ще поведе след себе си поне още едно-две сладки неща до вечерта. Затова просто спрете захарта. Наложете си воля и не си позволявайте захарни сладкиши поне няколко дена.

Първият и вторият ден ще са най-трудни, третият също, защото неистово ще искате да се възнаградите за положената воля и старание в лишаването.

Със сладкото положението е „без едно мога, само с едно не“, затова пробвайте този метод на отрицание. Ще видите, че щом спрете в един момент със захарта, постепенно ще спрете да я желаете толкова сигурно, както и ще се „изчистите“ за вкуса ѝ.

Какво точно значи това? Когато хапвате редовно захарни изделия, привиквате към сладостта и в един момент нищо не ви се вижда достатъчно сладко. Когато обаче си наложите въздържание за седмица, да речем, след това ще усетите колко всъщност е наситено сладка една купешка торта, например.

С цигарите е по същия начин – ако не сте пушили от месец, щом запалите цигара, ще се разкашляте и ще ви се замае главата от силата на тютюна.

Поставете си цел – от днес (понеделник) до петък вечерта няма да ям захарни изделия и наложете цялата си воля, за да спазите плана. След което обаче не се хвърляйте веднага на всичко шоколадово, което видите. Вземете си черен шоколад с 70% какао (или повече) или пък фурми. Като вкус те заместват идеално различните сладкиши.

Докажете на себе си, че сте по-силни от слабостта към шоколада и че апетитът не ви владее smiley

Прочетете още:

Какво ви очаква, ако спрете да ядете захар

Новият тютюн

Как да престанем да се храним емоционално

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти