Скъпи дами, научете синовете си да се отнасят към момичетата с уважение

ученик дете момче
Снимка: iStock

Уважаеми читателки, преди да пристъпим към нещата, които искаме да обсъдим с вас днес, бихме искали да ви разкажем как една майка предизвика широко обществено одобрение в социалните мрежи.

В затворена facebook група за родители тя споделя как непознато момче спасява дъщеря ѝ от неудобна ситуация.

фейсбук
Снимка: Facebook

Менструалният цикъл на дъщеря ми я навести в училищния автобус по пътя към вкъщи. Момче, с една година по-голямо от нея, което не познава, я дръпна настрани и ѝ прошепна, че има петно върху панталоните си, и ѝ даде своя суичър, за да го върже около кръста си и да се прибере. Тя призна, че доста се е засрамила и първоначално е отказала, но то настояло с думите: "Имам сестри, всичко е наред." 

Ако майката на това момче чете това, искам да я поздравя и да ѝ кажа, че го е възпитала правилно. Напоследък чуваме толкова лоши неща за днешните младежи, че ми се искаше да споделя нещо положително.

Тази история звучи като нещо нерално и невъзможно, но трябва ли да бъде така?

10 урока за живота, които научаваш, когато си отгледана от силна майка

Джентълмени се създават от ранна детска възраст в границите на дома - чрез начина, по който се възпитават да се държат с майките си, сестрите си, бабите си.

Експертите се обединяват около три основни важни насоки, които ще ви послужат за отглеждането на дете, което се отнася към момичетата с уважение и грижа. Покажете му как трябва да изглеждат здравословните взаимоотношения между мъжа и жената. Обяснете му какво означава "сексуално насилие" - то не се изчерпва само с изнасилване, а включва дори на пръв поглед невинни неудобни коментари, шеги и цинични подвиквания. 

► Как да отгледаме момченце, което уважава жените?

Бъдете пример за подражание. Когато видите нещо нередно, поемете инициативата и се намесете. Така ще сте сигурни, че вашето момче никога няма да стои безучастно, когато стане свидетел на несправедливост и унижение на друго човешко същество, независимо от пола му. 

Време е да спрем да повтаряме, че "Истинските мъже не плачат", и започнем да ги учим, че "Истинските мъже имат емоционалния капацитет да се поставят на мястото на другите и да защитят по-слабите". Защото проявите на агресия при децата често са продиктувани от страха, че липсата на агресия може да бъде изтълкувано като "момичешко" поведение.

Състраданието не е дамска, а общочовешка черта. 

Златните правила на принцеса Даяна, които всеки родител трябва да знае

Сексуалността не е нещо, което изведнъж ни връхлетява, когато пораснем, тя е част от нашата идентичност още от деца. Тя играе ключова роля във формирането на характера и изграждането на навици за общуване с другите. Тя не е непременно свързана със секса, а с начина, по който човек възприема тялото си, взима отговорни и разумни решения във връзка с тялото си и здравето си, осъзнава какво означава интимност, привличане, симпатия и знае как да ги изразява, умее да поддържа здравословни любовни взаимоотношения.   

► Писмо до бъдещите ми снахи: как майка на три момчета трогна жените по света

Нека направим света по-добър, като образоваме и възпитаваме децата си така, че случката в училищния автобус да бъде нещо нормално, а не изключително.

Молим ви, поговорете с детето си. Иначе поп културата и социалните мрежи ще го направят вместо вас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти