На училище по време на четвъртата вълна: как да опазим децата

деца дете семейство пандемия коронавирус
Снимка: iStock

Когато става дума за защитата срещу коронавируса, децата значително превъзхождат възрастните. Те очевидно могат много по-бързо да неутрализират вирусите, респективно карат заболяването по-кратко и в лека форма, пише Deutsche Welle, цитирани от NOVA

Изследователите от берлинската клиника „Шарите" под ръководството на професор Ирина Леман са проучили въпроса и са стигнали до следния извод:

„Открихме, че имунната система в дихателните пътища на здравите, незаразени деца се различава много силно от тази на здравите възрастни хора”.

Носната лигавица на децата е снабдена с всички необходими имунни клетки за предпазване от вируси и други бацили, докато при здравите възрастни хора там няма почти никакви имунни клетки, посочва Леман.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

„Второто, може би по-важно откритие, гласи: епителните клетки в носната лигавица, и то точно тези, които включват рецептора, през който вирусът навлиза в клетките и може да ги зарази, са буквално в пълна бойна готовност при децата.” 

Благодарение на това детските клетки могат бързо да разпознаят вируса и да се справят с него, т.е. имунната система на децата не е неподготвена за изненадващата среща със заразата и може бързо да елиминира вируса. Изследователите от „Шарите” са анализирали 270 000 клетки на 80 участници в проучването - огромна база данни, която позволява да се направят представителни изводи, изтъква още Леман.

Но въпреки наличието на тази „бойна готовност”, която предпазва децата, професор Леман предупреждава, че резултатите не бива да се интерпретират неправилно и да се налага измамна сигурност.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

„Ако погледнем цифрите, оповестени от европейските здравни центрове, се вижда, че все още едно от 10 000 заразени деца се разболява тежко. А от тежко болните деца, на които се налага и интензивно лечение, умира всяко трето.”

С оглед на актуалните данни за високо разпространение на заразата може да се сметне, че доста деца биха могли да се разболеят тежко или дори да умрат.

„Затова сме на мнението, че имунизациите са изключително важни и всяко дете, което може да бъде имунизирано, наистина трябва да получи ваксина”, заявява Леман.

Проучването в никакъв случай не бива да бъде използвано за твърденията, че децата изобщо не са застрашени и не трябва да бъдат имунизирани, подчертава тя. То само обяснява защо децата не заболяват толкова тежко, колкото възрастните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти