Какво трябва да знаете за тревожността при децата

дете деца родител тревожност тъга ментално психично здраве
Снимка: iStock

Нормално и здравословно е децата да изпитват страх. Този страх е това, което ги предпазва от плуване в дълбокия край на басейна или ако към тях се приближи непознат. Но понякога децата могат да се плашат от предмети или ситуации, които не представляват реална заплаха – като чудовища в килера или публично говорене. Тези страхове могат да им попречат да опитат ежедневните дейности, които им харесват, което в крайна сметка води до безпокойство в ежедневния живот, пишат от Ohnamama.bg.

„Тийнейджъри и деца, които не се чувстват психически добре, могат да спрат да участват в дейности, които преди са смятали за приятни“, казва Карън Маркър, независим психолог. „Те започват да се прекъсват връзка с онези, които преди това са били важни за тях, и може да имат проблеми със заспиването или да започнат да спят твърде много.“

Тези чувства могат да се проявят по много начини, но да знаете какво да търсите и как да реагирате е най-добрият начин да помогнете на детето си да се справи с тревожността.

дете деца родител тревожност тъга ментално психично здраве
Снимка: iStock

Признаци на тревожност

Според Асоциацията за детско психично здраве приблизително 4,4 милиона деца са диагностицирани с тревожност в САЩ. Д-р Маркър казва, че тревожността може да се прояви по различни начини при децата.

„Тъй като по-малките деца не са в състояние да опишат мислите или чувствата си, те могат да опишат физически симптоми като стомашни болки или главоболие. Те биха могли да опишат и „страшни“ мисли“, казва тя. „По-големите деца могат да опишат притеснения за много различни неща или негативни мисли за себе си или за другите. Промените в поведението също са чести при деца с тревожност, включително настроение, истерии или прекомерен плач.“

Други признаци на тревожност могат да включват: поведенчески промени или агресии, истерии, намален или повишен апетит, постоянни тревожни или негативни мисли, напикаване в леглото, затруднена концентрация, проблеми със съня и отчуждение от семейството и приятелите.

Важно е да не намалявате или омаловажавате тревожните мисли на детето си. Да бъдете съпричастни и успокояващи, че това, което чувстват и изразяват, е нормално, е важно, за да ги накарате да се чувстват сигурни.

дете деца родител тревожност тъга ментално психично здраве
Снимка: iStock

Как да започнете да говорите за чувствата и емоциите на вашето дете

Разговорът с децата ви, докато са възможно най-малки е важно, за да им помогнете да назоват емоциите, които изпитват. Маркър казва, че първите пет години от живота са най-важните за развитието на мозъка, така че нормализирането на говоренето и усещането на емоциите е изключително полезно.

„Тъй като бебетата и малките деца все още не могат да говорят, техните родители могат да посочат емоциите, които може да изпитват към тях“, разказва тя. „Например, ако едно малко дете има играчка, която му е взета от приятел, и то започне да плаче, родителят може да каже: „Това може би те е ядосало“. Ако детето обаче отмъсти, като удари или бутне другото дете, родителят може да каже: „Нормално е да се чувстваш ядосан, но не е хубаво и не трябва да удряш другите“. По този начин детето знае, че чувствата му са нещо нормално, но също така е научено на емоционална регулация.

След като помогнете на детето си да идентифицира емоцията, която изпитва, можете да работите, за да му помогнете да се справи и да реагира по здравословен начин.

Класически принципи на възпитанието, за които е по-добре да забравим

Ресурси, които да помогнат на детето ви да обсъди и назове чувствата си

Има безброй начини да помогнете на детето си да обсъди и назове това, което чувства. Чудесно място за начало е нещо от ежедневието им. Ако им харесва определено телевизионно шоу или книга, изберете герои от тези сюжетни линии и обсъдете начина, по който реагират на определени ситуации. Нормализирането на емоциите в познат герой може да ви послужи в много различни ситуации.

Книгите също са отличен ресурс, който помага на децата и тийнейджърите от всички възрасти да видят себе си в характер.

Различните здравни центрове също могат да предложат помощ на деца и тийнейджъри от различни възрасти.

дете деца родител тревожност тъга ментално психично здраве
Снимка: iStock

Как да разберете кога е време да потърсите професионална помощ

Понякога това, което изглежда като нормално детско затруднение или препятствие, може да доведе до нещо по-сериозно. Търсенето на мнение на професионалисти е напълно нормално.

„Ако забележите драстична промяна в модела на поведение, който ви се струва притеснителен, или ако тревогата или емоционалните изблици на детето влияят значително върху ежедневното поведение, вероятно е време да се обърнете за помощ“, съветва Маркър. „Важното, което трябва да запомните, е, че няма да навреди да се обърнете към специалист, така че ако не се чувствате сигурни, молбата за помощ може да има голямо значение.“

Ако не сте сигурни, че детето ви е готово да говори с лицензиран терапевт, попитайте го. Едно просто „Чувстваш ли, че това е нещо, за което трябва да потърсим помощ?“ може да е нужната първа стъпка, за да помогне на детето си.

Независимо дали детето ви се нуждае от помощ за преодоляване на нормалните предизвикателства в развитието си или се опитва да се справи с нещо по-сериозно, търсенето на професионална помощ може да подобри качеството на живот за всички в семейството.

10 мисли от легендарния д-р Бенджамин Спок

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти