3 чужди езика, които децата ви трябва да знаят, освен английския

дете книги
Снимка: Thinkstock

За съжаление, нямаме късмета да сме родени в страна, която да се говори международен език като английския или френския.

Затова пък имаме късмет един от най-трудните езици да ни е майчин и да имаме вродена способност да учим по-лесно чужди езици.

Кои обаче да са тези езици. В свят, в който всеки говори криво-ляво английски, трябва да блеснеш така, че да бъдеш различен от другите.

Кои са „печелившите“ езици, се определя относително сложно – толкова сложно, колкото и да се направи средносрочна икономическа прогноза.

Защото езиците носят полза тогава, когато се използват в реалния живот – когато свързват хората от различни страни и им помагат да работят заедно.

Екип от британски психолози са изчислили, че най-перспективните езици в близко бъдеще (след 10 години) ще са немски, френски и китайски.

И ако за британчетата това означава да научат един допълнителен език, за нашите деца това значи да научат два – английския и поне още един от другите.

Това ще ги направи истински конкретни на връстниците им, с които след 10 години ще се състезават за все по-малкото работни места (ако вярваме на мрачните прогнози за роботите, които щели да ни вземат работата,­­ в което ние дълбоко се съмняваме).

И така, защо точно френски, немски и китайски.

Френски се говори в много от африканските страни, в които тепърва ще се инвестира. Страни, в които развиването на икономиката и правенето на бизнес ще стават все по-привлекателни.

Освен това френски се говори във Франция и Канада – страни с развита икономика, в които говоренето на английски просто не е популярно.

Затова ще спечели този, които може да каже Oui, je peux.

деца училище
Снимка: Thinkstock

Немски

Германия е най-голямата икономика в Европа и дом на огромни концерни от всички отрасли на индустрията.

Ако искате децата ви да се занимават със сериозен бизнес, Германия е мястото. А немският е езикът.

Китайски

Или по-точно – мандарин. Езикът, който се говори от най-много хора на света, ще става все по-важен с превръщането на Китай във водеща икономика.

Да, може и на английски, но е много по-различно, когато говориш местния език и познаваш местната култура.

деца лято почивка
Снимка: Thinkstock

Разбира се, този списък е изключително неизчерпателен.

Какъвто и чужд език да научи детето ви, като допълнение към английския, ще му разкрие нов, неподозиран свят, ще го срещне с различна култура и традиции, ще му помогне да придобие по-широк поглед върху света.

И това ако не е предпоставка за успех…

Още за децата ни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти