Шаманското пътешествие на Стрелеца

Шаманското пътешествие на Стрелеца
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Астролозите от векове се опитват да надникнат в тайните на човешката душа, на социума, природата и космоса. Рожденият хороскоп е свързващото звено между висшия Аз с множеството на потенциалните му възможности и единната му конкретизация, която сме в момента като личности.

Рожденият хороскоп е двуизмерна проекция на многоизмерното в нас, визуализация на невъобразимата тайна на битието. Той е граница. На границата между видимия и невидимия свят в архаични времена са пребивавали шаманите – те са поддържали динамичното равновесие между хората и духовете, между живите и мъртвите.

Съвременните шамани, до които прибягваме, когато се почувстваме душевно, смислово и екзистенциално изпразнени, са психотерапевтите, астролозите и творците. Чрез тяхното посредничество се опитваме отново да се свържем с извора на несъзнаваното и да почерпим от него перспектива, вдъхновение и енергия.

Зодиакалните знаци, които идентифицираме с шаманското преживяване, са двата водни знака Риби и Скорпион и огненият Стрелец.

В Риби откриваме алтернативните състояния на съзнанието, транса и екстаза, които отвеждат шамана до непознати измерения. Той се разтваря в природата и Вселената отвъд ригидните рамки на общодоговорената реалност.

Енергията на Скорпиона владее шамана, когато обхожда опасното царството на мъртвите и като психопомп съпровожда душите на покойните; когато връща души в света на хората; когато самият той “умира” за няколко дни по време на своя ритуал на посвещение в лечителското изкуство. И в тези си дела, както и в екстаза, шаманът няма привилегията на придружител и свидетел – те остават тайни и скрити за окото на другия. Онова, което страничните наблюдатели виждат обаче, е неговата лудост – необузданите танци, омагьосващите напеви, устрема на пътешественика в непознати пространства. 

Стрелецът владее духовния огън, обладал тялото на шамана – това е знакът на водача, учителя, изследователя. Той пуска сетивата си да вилнеят като диви коне и да поглъщат жадно до припадък преживявания, усещания, удоволствия, страсти и страдания – в състоянието на шамана мярка няма.

Един от най-вълнуващите съвременни шамани, родени под знака Стрелец, е Джим Морисън. На 8 декември щеше да навърши 70 години, но за един миг от 27 години избухва като свръхнова, озарява ни и се пренася отвъд, “от другата страна”, както пее и накъдето цялото му същество се стреми. Той е въплъщение на най-разрушителната склонност на Стрелеца да прекалява и затова се самозабравя в наркотици, алкохол, жени, любов, музика...

По този начин той се бунтува срещу фалшивия морал на консуматорското поколение на родителите му. Бунтът е и срещу баща му, който непрекъснато го отхвърля. Слънцето е сигнификатор на бащата – в рождената карта на Джим Морисън то е в опозиция на Сатурн, Уран и Марс, което описва конфликта с родителя военен и отричането на неговия авторитет.  Авторитетите завинаги остават трън в очите на нестандартния младеж, чийто асцендент Водолей съвършено отразява категоричния му отказ да се подчини на социална и творческа норма.

Водолейско-Урановата енергия го прави неконтролируем, провокативен, оригинален. В комбинация с акцентиран трети дом на ученето и словото и Меркурий, богато свързан с Юпитер, Нептун и Венера, тя му дава и нечовешка интелигентност, безсрамно въображение, вълчи глад за апокрифно знание, до което той се домогва със страстта на книжен плъх.

Луната му в трети дом в опозиция на Венера на свой ред добавя романтична нотка към бодливата му персона и го дарява с дълбок и оценен поетически талант. Джим Морисън издава няколко стихосбирки, а текстовете на песните му са поезия сами по себе си.

Стрелецът и Венера в девети дом обуславят огромната притегателна сила на философията върху съзнанието на младия Морисън. Още като ученик е запленен от Ницше, неговите идеи за свръхчовека и дуалността между аполоновото и дионисиевото състояние – въздействието им се разкрива в поезията и песните му. Джим Морисън, разбира се, е Дионисий – богът на екстаза, опиянението, болката, страданието, смъртта и прераждането.

Именно заради тези му качества го търпят учителите му, въпреки скандалното му поведение и трикстърските му номера – както, когато измисля дебела и витиевата житейска история на Йеронимус Бош, за когото всъщност твърде малко се знае, но пък Джим получава отличен за разработката си, а впоследствие преподавателите му проверяват истинността на по-нататъшните му нестандартни есета, които все пак нямат равни по ерудираност и уникалност.

Трикстърът е образ на онзи, който прекрачва канона и преобръща познатото с краката нагоре, разрушава опорните точки на възприятието ни и внася хаос в битието. Той е Уран и Водолей в чиста форма. Трикстърът е значима част от същността на шамана, напускащ сферата на конвенционалното и умело гравитиращ около лудостта.

Под саморазрушителността на Джим обаче прозира не само бунтът, но и тъмната страна на архетипа на шамана, който го обсебва и неизменно го дърпа към бездната на самозабравата и екстаза. Ролята на шамана в едно племе се предава по наследство или се получава свише, когато човек бива призован от Духа чрез травма, болест или близко до смъртта преживяване. При такова събитие реалността се пропуква и “фонтанелата” на възприятията някак не успява да се затвори – шаманът остава завинаги под въздействие на съдържания от несъзнаваното.

Почти винаги наличието на контакт между Луната и Плутон в рождената карта е индикация за призив към шаманство, на който различните хора откликват по различни начини. Има го в картата на психоаналитика, очертал най-пълно топографията на несъзнаваното чрез собствените си мистични преживявания, Карл Густав Юнг. Има го и в хороскопите на Халил Джубран, Херман Хесе, Джон Ленън – вестители на боговете сред хората.

Особено при трудно взаимоотношение между Луната и Плутон в рождената карта, както в тази на Джим Морисън, детството на човек е белязано от драматична среща със смъртта под формата на загуба на близък, насилие, отхвърляне, изоставяне или самота. Съвсем не е трудно да се потърси убежище в невидимите светове на сенките, духовете, силата, отвъдното, онова, което е било преди раждането. Съвсем не е трудно да бъдеш призован за шаман – пазител на прага между живота и смъртта. Още по-лесно е било за четиригодишния Джим да се идентифицира с мъртвия индианец край пътя, загинал при автомобилна катастрофа – спомен, който импрегнира живота и творчеството му. Вече като рок звезда ще твърди в интервюта, че духът на индианеца се е вселил в него.

По-късно хиляди почитатели на психеделичната рок музика ще видят онзи индиански шаман, когато погледът, тембърът и движенията на Джим се променят със стъпването му на сцената и добиват страховита мощ, която помита публиката и я повлича в транса на психеделичен ритъм.

Неслучайно и групата му се нарича The Doors – името е взето от заглавието на Олдъс Хъксли “Вратите на възприятието”, които се отключват при употребата на халюциногени.

Самият Хъксли заема метафората от любимия на Морисън поет, Уилям Блейк, който в “Бракът между ада и рая” казва: “Ако вратите на възприятието бяха почистени, всичко щеше да изглежда каквото е – безкрайно”. Уилям Блейк също е роден със Слънце в Стрелец. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти