Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В края на ноември 2015 ще преживеем поредната квадратура между Сатурн и Нептун, която ще се повтори още веднъж в средата на 2016, преди всеки от двата небесни гиганта да поеме по своя път до следващата им среща в съвпад през 2026.

Квадратурата представлява една четвърт от 35-годишния цикъл на взаимоотношение между Сатурн-Нептун, който започва със съвпад между двете планети. След съвпада те се разделят, за да образуват по-късно 90 градуса, след което се отдалечават на максимално разстояние една от друга - 180 градуса. Нататък танцът им минава отново през втора квадратура, преди да завършат пълен цикъл и да се съединят.

Обменът между Сатурн и Нептун повдига сложни теми в живота на индивида и нациите.

Представете си Райската градина. Фантастични дървета извисяват снага, за да приютят в пъстрата си сянка благовонни цветя. Всички твари живеят в мир и хармония, а във въздуха витае девствено блаженство. Вечността тържествува в усещането за единение и безграничност. Аз съм ти, а ти си аз и всички сме едно цяло.

Докато един ден змията не се промъква и не насажда семето на разединението и не отваря очите на Ева, че тя всъщност е жена, а Адам е мъж и те са много различни. От тогава вечността изчезва и на нейно място се настанява линейният поток на времето, а Раят има граница, отвъд която започва животът с неговите ограничения, болки, отговорности и крайност.

Нептун е символът на райското блаженство. Той е принципът на вътреутробната безтегловност и на тоталното единение с другия, майката, богинята, божественото. Всички преживяваме това състояние на безсъзнателна благодат, в което сме потопени и обгърнати от защитеното пространство на амниотичната течност в продължение на 9 месеца.

Нептун е копнежът по психическата цялост, по майката и симбиотичната свързаност с нея. В духовен план той е вярата в Бога, а в своето нисше проявление представлява удовлетворението на този несъзнаван нагон чрез зависимости - алкохолни, наркотични, хранителни. Нептун е фантазиите, фантастичното, имагинерното, сънищата, приказките, психичната омая на несъзнаваното, в която се разпадаме, потъваме и губим усещане за индивидуалност, личност, отграниченост.

Сатурн влиза в играта в момента, в който биваме изгонени от Рая - раждаме се, започваме да се отделяме психически от мама, сблъскваме се с реалността. Сатурн е принципът на материалния свят с неговите ограничения, тленност, отговорности. Сатурн е тежестта на физиката, времето, което е нужно нещо да покълне, да се развие и да постигне зрелост. Той е граница и край.

Ако има два най-полярно противоположни принципа в астрологията, то това са Сатурн и Нептун. Затова и взаимодействието между тях поставя сложни въпроси за решаване, както на ниво индивид и психика, така и на ниво човечество и глобални процеси.

Квадратурата се случва в подвижните знаци, поради което най-силно нейните напрежения ще усетят в живота си хората с акцентирани Дева, Стрелец, Риби и Близнаци в хороскопите си. Те ще бъдат изправени пред предизвикателството да поставят граници там, където твърде много са допускали. Ако сте се раздавали безогледно, ако сте си купували любов, като сте поемали чужди отговорности, ако сте потъвали в тихо мълчание само и само мир да има, ако неусетно сте се стопили в лапите на депресията - тогава ще бъдете призовани да се разгневите, да кажете не, да дръпнете граничната черта и да излезете от позиция на зависимост.

Квадратурата Сатурн-Нептун разклаща светогледа и ригидните представи за реалността. Някои от нас ще загубят ориентация, ще се почувстват измамени и изгубени, поставени пред тегавата необходимост да преразгледат виждания, ценности и илюзии. На психическо ниво този процес може да е свързан с депресивни състояния, страхове, тревожности, разочарования. Но освен това получаваме и благословията на отпадналите заблуди, ясните очертания след вдигналата се мъгла и канализирания творчески път пред себе си.

Много важен ще бъде този период и за хората, които носят в рождените си карти белега на Сатурн-Нептун под формата на аспект между двете планети - най-вече съвпад, квадратура или опозиция. Тези личности са се родили със задачата да излекуват дълбоката вътрешна рана на изоставеното дете, което вечно търси пътя към себе си и божествената майка. То ще се лута между тоталното отрицание на реалността и духовен скептицизъм. Ще бяга в неземни пространства чрез себезаличаване, вещества или самозаблуди. Но същевременно ще носи и потенциала на уникалната дарба да се свързва с божествените измерения, да ги претворява в послания чрез творчество и одухотворяване на материята.

Сатурн-Нептун съдържа в себе си архетипа на жертвата, която непрекъснато мрънка и всички са ѝ виновни. Животът ще иска от вас да пораснете. Аспектът между тях във вашата карта развързва и архетипа на насилника, емоционалния садист, който не зачита чуждите граници - другото лице на жертвата.

Ако познавате край себе си Пепеляшки, спасители или лечители - в целия спектър на манифестация на тези архетипи - се запитайте дали тези хора нямат аспект между Сатурн и Нептун в картите си. И за тях периодът от края на 2015 до средата на 2016 ще бъде предизвикателен и ще ги сблъска с обстоятелства, които ще поставят под въпрос едностранчивостта на житейските им вярвания, убеждения и обичайните им модели на реагиране. 

В геополитически план Нептун е планетата, която се свързва с идеологиите, утопиите, социалистическия режим и най-вече с дистопиите.

Нептун в своята крайна форма на изражение е религиозния фанатизъм и пролятата кръв. Сатурн отразява реда, строя, структурите, държавните граници.

Изключително любопитно е да проследим събитията при разгръщането на последните няколко цикъла Сатурн-Нептун:

1917 - съвпад Сатурн-Нептун - Октомврийкста революция начело с Ленин и болшевиките.

1926-1927 - квадратура Сатурн-Нептун - Сталин заема лидерски пост и изгонва Троцки.

1935-1936 - опозиция Сатурн-Нептун - сталинистки чистки, репресии и гонения.

1952-1953 - съвпад Сатурн-Нептун - смъртта на Сталин бележи нова ера в еволюцията на комунизма, който си присвоява идеите на колониазлизма и деколонизацията.

1962-1963 - квадратура Сатурн-Нептун - кулминация на студената война; САЩ и Съветския съюз установяват гореща телефонна линия за директна комуникация с цел предотвратяване на ядрена война; убийството на Дж.Ф.Кенеди.

1970-1973 - опозиция Сатурн-Нептун - арабско-израелската война; икономическа реформа в Съветския съюз.

1989-1990 - съвпад Сатурн-Нептун - разпадане на Съветския съюз и комунистическия блок, падане на Берлинската стена.

1998-1999 - квадратура Сатурн-Нептун - Путин идва на власт след Елцин, обезценяване на рублата със 70%; влиза в сила договорът от Маастрихт, Европа се договоря за обща валута; войната в Косово.

Това е един много кратък и скициран преглед на световния исторически ход, свързан с цикъла на Сатурн-Нептун. Той обаче може да ни даде представа за основните глобални въпроси до началото на следващия цикъл, който ще започне с нов съвпад през 2026 г. - прекрояване картата на света, нарушаване на държавните граници, емигрантски вълни.

Преселението на народите и подмолното дестабилизиране на Европа са плод на фанатизирани борби за световна власт и верско подтисничество.

Тези тревожни процеси, на които ставаме свидетели, са христоматийно отражение на най-нездравословното проявление на сатурново-нептуновата тема, при която непознат организъм (Нептун) намира пробойна в защитната имунна система на установения ред (Сатурн) и плъзва като инфекция (Нептун). Изглежда до някакво заключение на проблема, който ще ескалира през 2016 г., ще се достигне през 2026 г.

Други ключови сфери, управлявани от цикъла Сатун-Нептун и очаквани да взривят ефира, са газовата криза, нефтените войни, наводнения, свлачища, фармацевтични конфликти, законови промени, въведения и открития, епидемии, студената война на нов глас. 

Още по темата:

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

За прометеевия дух на Уран

Венера в Edna женска астрологична карта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти