Планетата, която изгрява, е богът, който ти помага

Планетата, която изгрява, е богът, който ти помага
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

С настървени шепи гребем последни септемврийски слънчеви лъчи, доволно опънали палатки край прибоя. Краят на лятото е изменчиво време и когато следобеда заплющява дъжд, е истинска забава да наблюдаваш реакциите на всеки от компанията.

Един започва да ругае скапаното време и да стяга багажа за наобратно. Той има Сатурн в първи дом, си мисля.

Двама активисти запретват ръкави и се втурват да спасяват имуществото, да майсторят мини диги и в симпатични препирни да опъват найлони. Защо ли не се учудвам, че техният бог е Марс.

Има един младеж, който се скрива от суматохата насред звуците от китара – дъждът на него не му пречи да си свири необезпокоявано. Той е нептуново дете.

Девойката, която е на път да се разреве, най-вероятно пада от Луната.

Всеки си има собствена лудост във време на криза. Как посрещаме изненадите и каква е спонтанната ни реакция, когато ни застигне непредвиденият живот, личи по планетата, която изгрява първа на източния хоризонт в момента на раждане.

Енергията на тази планета „нахлузва” душата, когато се въвлича в поредното превъплъщение, и по нейния закон личността функционира в своята непринуденост.

Изгряващата планета е импулсът, който излъчваме навън, когато ни застигне нещо непознато и неочаквано. Тя описва как реагираме на житейските промени и предизвикателства още преди да сме се адаптирали към новите обстоятелства.

Изгряващата планета е онази, която се намира най-близо до асцендента, като спуснем поглед от първи дом надолу и обходим хороскопа в посока обратна на часовниковата стрелка. Обикновено тя се разполага в първи, втори или трети дом, но ако няма планети в тези три дома, които съставляват първи квадрант, продължаваме нататък, докато не стигнем до първата планета. Тя ще бъде нашата реагентна и изходна точка на взаимодействие със света.

Ако в близост до асцендента, но от другата му страна, откъм 12-ти дом, блуждае планета, то тя ще се вземе за изгряваща.

Сега вече можете да си погледнете хороскопите и да проверите кой архетип винаги ви е под ръка в живота, когато става дума за вашето психическо и физическо оцеляване, и когато се задействат защитните ви механизми.

Слънцето да изгрява е най-естественото нещо. Никой друг не се подава на хоризонта с толкова блясък, аплодисменти и ангелски фанфари. Тези хора в най-добрия случай реагират със самообладание, спокойствие, щедрост. Тежат на мястото си, владеят ситуацията и се държат достойно. Вътрешната тревога крият зад усмивка и детска непринуденост. Веднага ангажират творческия си ресурс и намират най-адекватното решение. Освен това с лекота делегират права, отговорности и разпределят задачи, които трябва да бъдат свършени под зоркото им ръководство. В най-лошия случай, т.е. в нехармоничното си проявление, когато Слънцето е „ранено” или в слаба позиция, проявяват арогантност, надменност, мегаломания. Те въплъщават архетипа на царя/царицата.

При изгряваща Луна първичната реакция на човека е свян, вина, страх, плач. Той ще бъде силно чувствителен, емпатичен и готов да утеши. Тези личности не са лидери, нито твърде трудолюбиви. Няма да са първите, които ще се втурнат да копаят отводни канали при наводнение. Но пък те ще занесат топла храна на пострадалите и ще стоят с часове да слушат изповедите им. Луната е съзерцателна и мечтателна. Обича комфорта и домашната обстановка. Трудно излиза от зоната на на комфорт, а инерцията е най-големият бич за тези личности.

Хората с изгряващ Меркурий ще се оплетат с удоволствие в дебати, дискусии, разследване и анализи. А понякога и в лъжи. Те ще се втурнат да общуват, да събират информация и да просветляват другите с новини, нововъведения и клюки. Отлични комуникатори, меркурианците са свързващите звена, посредниците, посланиците и куриерите. Те владеят словото, мисълта и перото. В повечето случаи по-скоро ще говорят, отколкото да действат. Очарователно лазят по нервите на останалите.

Венера е най-сладкият пай от съдбата. Тя прави хората добронамерени, очарователни и красиви. Най-използваното венерино оръжие в арсенала за справяне с житейски несгоди е съблазняването и омилостивяването. Тези хора знаят как се прави това и го владеят до съвършенство. Те напипват правилния ритъм, в който да пърхат с мигли, и усещат къде точно да положат благ мехлем така, че да облекчат напреженията ти, да ти доставят удоволствие и да отворят сърцето ти, а впоследствие и джоба ти. Ако се налага да просите спонсорство, пратете колегата с изгряваща Венера.

Когато Марс е на хоризонта, си имате работа с архетипа на воина. За тези „момчета” няма невъзможна мисия. Марсовите хора са войнствени и дано онези около вас да са от благородния вид, който ще следва зова на сърцето си и ще посвети живота си, или най-малкото деня си, на значима кауза – например, да смени маслото и летните ви гуми. Защото има и едни други марсови зевзеци, които са истинска напаст – заядливи, агресивни и безпричинно конкуриращи се. Във всеки случай изгряващият Марс ще действа и няма да седи безучастно.

Юпитер е мъдрецът. Той ще огледа ситуацията от всички страни, ще направи взаимовръзките и ще предложи стратегически план за действие. Ще търси нови подходи и ще направи всичко възможно да избегне старите изтъркани модели. Ще се допита до чуждестранни източници, ще попътува, ще събере нови впечатления, знания и опит, и накрая ще напише книга, за да могат прозренията му да достигнат до по-широка публика.

Първата работа на изгряващия Сатурн е да каже не. Още не знае за какво става дума, нито е помислил, нито е почувствал – той вече знае, че онова, което идва, най-вероятно е неканено, освен това ще разруши подредения му живот, ще компрометира сигурността му и ще го накара да се припоти. А когато Сатурн се заеме с нещо, той е безкрайно отговорен и няма да остави камък непреобърнат, докато не постигне най-съвършената версия на крайния резултат. Докато се задвижи и задейства обаче, ще изкара от равновесие околните със своята нерешителност, инатливост и съпротиви.

Изгрява ли Уран, гответе се за изненади. Реакциите на тези хора в най-социално приемливия им вариант са обрани, дистанцирани и хладни. В други случаи са скандални, нестандартни, неконвенционални. Всичко можете да очаквате, но и оригинални решения, които преобръщат представите ви за света и неговата организация.

Нептун е виновникът за бягствата от реалността, заравянето на главата в пясъка и замитането на проблемите под килима. По-травмираните натури ще посегнат към духа в бутилката - алкохола, докато по-здравите психически във време на криза ще се обърнат към вярата, музиката, творчеството.

Изгряващ Плутон не е най-гостоприемната позиция, когато човек трябва да се роди. Тя предвещава живот на трансформация, а това автоматично влече със себе си загуба, болка и промяна. Първосигналната реакция на плутоновия тип ще бъде тотално вцепенение, но това обикновено му дава възможността да остане за малко в позиция на наблюдател, който ще разкости ситуацията и след като си възвърне силата, ще поеме властта и контрола над другите, превръщайки се във формалния, но най-вече неформалния лидер. Плутоновият тип е или най-мъртвият и безжизнен член на общността, потънал във вечна депресия, или най-живият – оцелял след вътрешния разпад и отново събрал се, той познава стойността на живота.

Още по темата:

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

За прометеевия дух на Уран

Венера в Edna женска астрологична карта

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти