Меркурий изяжда Слънцето

Меркурий
Снимка: Thinkstock

В понеделник Меркурий - най-малката планета в Слънчевата система ще застане между Земята и Слънцето - рядък феномен, който ще може да се наблюдава през деня в някои региони по света, по-специално в Западна Европа, предаде Франс прес.

С помощта на астрономически уреди любители ще могат няколко часа да следят прехода на Меркурий, който ще се появи като малък черен диск пред звездата, съобщава БТА.

Началото на феномена ще е в 11 ч. и 12 мин., а краят му - в 18 ч. и 42 мин. по Гринуич.

"Меркурий ще създаде визуално впечатлението, че изяжда единия край на Слънцето, преди да премине през него и да излезе от другата му страна - заяви астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория.

Този феномен с времетраене 7 часа и половина е рядко срещан, защото за целта е нужно Слънцето, Меркурий и Земята да са подредени в една линия."

Меркурий е най-близката до Слънцето планета - намира се на средно разстояние 58 милиона км от него и все още е слабо изследвана. Диаметърът ѝ е едва 4780 км. Тя се завърта около Слънцето за 88 дни, а на всеки 116 дни минава между Земята и него.

Заради наклона на орбитата ѝ спрямо тази на Земята обаче в повечето случаи изглежда, че е под или над Слънцето.

Транзитните минавания на Меркурий пред Слънцето са редки - 13-14 за един век. Предишното бе преди 10 години, а следващите ще са през ноември 2019 г., ноември 2032 г. и май 2049 г.

Прочетете още:

Мисля, следователно съществувам

Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Опасен ли е ретроградният Меркурий?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти