Лунните възли – метафизичната среща между дух, душа и тяло

Лунните възли – метафизичната среща между дух, душа и тяло
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

По време на нашето странстване из дебрите на астрологията се запознахме с боговете вътре в нас – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон – това са планетите като символ на психически потребности и потенциали, чрез които взаимодействаме с другите, със себе си, с живота и Вселената като цяло.

В наталната карта обаче има и други участници, които добавят важни нюанси към голямата картина на човешката съдба – това са мистичните Лунни възли, които биват северен и южен. Те представляват две точки в хороскопа, които не носят енергиен потенциал като планетите, но са изключително важни, защото около тях се завърта и организира цялата ни житейска легенда.

Лунните възли са каналът, в който е нужно да се влее енергията на взаимодействията между планетите в рождената карта с техните предизвикателства и благословии, за да имаме усещане, че живеем автентично, че следваме повика на душите си и не сме заточеници на неблагодарна съдба в този живот.

Какво представляват Лунните възли астрономически? Това са двете точки, в които еклиптиката на Слънцето и орбитата на Луната се пресичат. Те винаги се намират на 180 градуса един от друг, тоест попадат в същия градус на два противоположни знака.

Когато новолуние или пълнолуние попаднат върху някой от Лунните възли, тогава Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия и наблюдаваме съответно слънчево затъмнение или лунно затъмнение. Явленията били толкова страховити за хората в миналото, че донесли и на двата Лунни възела недрага слава.

Затова във ведическата астрология на Индия и Северният, и Южният възел се възприемат като "злокобни", като Северният, наричан още Раху, се свързва повече с материалния свят, а Южният, или Кету – с духовния. В индийската астрология Раху представлява желанията, които ни водят към прераждания в земни условия и ни хващат в капана на материята, сетивността и неутолимия глад за физическа, емоционална и ментална храна. От друга страна Кету се свързва с несъзнаваното, мрака, страховете, а в по-висшата си октава и с духовния аз.

В западната астрология, с която боравим и ние, интерпретацията е по-различна. Любопитно е, че макар да са широко използвани в древността, от средновековието насам Възлите постепенно изпадат от полезрението на астролозите. И се връщат отново на сцената на астрологическото познание от началото на 20 век, когато езотеричният астролог и антропософ Алън Лео черпи от опита на ведическите астролози и ги възстановява за западния човек.

В западната астрология обаче Северният възел се радва на позитивни конотации, а Южният възел е по-негативно обагрен. Южният се свързва с "багажа", с който идваме от минали животи под формата на нагласи, навици, фиксирани очаквания и световъзприятие, инертност и повтарящи се реакции. Той може да бъде както полезен източник на ресурси, с които разполагаме в това прераждане, така и товар, който ни дърпа назад и ни възпира в развитието. В Южния възел търсим психическо убежище, когато сме под стрес – тогава се вкопчваме в старите модели като удавници за сламка, защото са ни познати.

На Северния възел се гледа като на индикатора за посоката, която ще ни отведе до нови хоризонти и светогледни измерения. Той е крачката, която правим, за да излезем от зоната на комфорт и да се впуснем в непознатото; уменията, които се налага да усвоим в името на израстването. Този процес не е лек, тъй като инстинктивният импулс е да се дърпаме от неизвестното и да се съпротивляваме на онова, което смятаме, че не се вписва в себепредставата ни.

Обикновено човек трябва да натрупа известен житейски опит, за да започне по-леко и гъвкаво да се включва на вибрацията на своя Северен лунен възел. В общия случай интуитивното разпознаване на повика му започва да се случва след 33-тата година. На тази възраст оста на Лунните възли, която се движи на небосвода, застава на кръст спрямо оста на възлите в рождената карта – символично човек узрява за мисията в живота си и "понася кръста си" по-съзнателно в синхрон с предназначението на душата си.

Истината е, че Южният и Северният възел в картата не са антагонисти. Те са двете лица на една монета, които имат нужда да бъдат интегрирани в живота ни хармонично. Винаги се простират по опозицията на два противоположни знака, които в същността си са двете камбанарии на същия храм. Ако Южният възел, например, се намира в знака Телец, то Северният автоматично попада в знака Скорпион. Южен възел в Телец описва човек, който идва в този живот с нагласата да държи материалната, финансовата, емоционалната сигурност във фокуса на живота си, да се разделя трудно и да приема промените драматично.

Посоката на развитие води до усвояване на способността да живееш в несигурност, да се разделяш, да умираш, да губиш и да се прераждаш отново с няколко фалшиви дрехи по-малко. Залитне ли човек само в скорпионската енергия на Северния възел обаче, рискува да забрави що е то радост и удоволствие от живота. Затова в крайна сметка човек усвоява уроците на Северния възел, но взима най-доброто и от Южния. В идеалния балансиран случай.

Тъй като Възлите са оста, по която Слънце, Луна и Земя се нареждат в една линия, те представляват метафизичната среща между дух, душа и тяло – разбирането на тяхното послание в хороскопа осветлява митарствата на душата по пътя към духа в условията именно на сегашното физическо съществуване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол