Когато дракони поглъщат дневното и нощното светило

Когато дракони поглъщат дневното и нощното светило
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В днешно време сме съвсем наясно с астрономията на затъмненията.

Рационалният ни ум знае, че слънчево затъмнение се случва поне два пъти в годината - когато Слънцето, Луната и Земята (в тази последователност) застанат на една линия, а лунно затъмнение надвисва, когато Слънцето, Земята и Луната се нанижат и земната сянка попада върху нощното светило.

Рационалният ум знае, обаче нещо под лъжичката винаги трепва и сърцето застива в страхопочитание, станем ли свидетели на затъмнение. В тези необикновени часове, когато реалността потъва в сянката, по-архаичните части от човешката психика се разбуждат, превземат разума и напояват съществото ни с магически съдържания.

Занемяваме пред гледката на изчезващата светлина, потреперваме от плъзващия мрак и сме готови да започнем също като древния човек да бием тъпани, да въртим кречетала, за да прогоним с ужасяващ шум още по-ужасяващия демон, който поглъща Слънцето, Луната, живота... Ние сме деца на съдбата, а затъмненията са нейни вестители на тежки поличби.

Заради нуминозното им въздействие затъмненията и днес пораждат митове и суеверия. Например, бременна жена не трябва да докосва корема си по време на лунно затъмнение – в противен случай бебето ще се роди с белег. В Средновековието европейците вярвали, че дете, заченато по лунно затъмнение, ще носи демон в себе си.

Факт е обаче, че по време на слънчево затъмнение както системата от разбирания и функциониране на реалността, така и ежедневието, а навярно и физиологията ни, тотално се преобръщат за няколко часа, дори и голяма част от късите съединения да не са видими за окото.

Биологичните часовници на животните силно се объркват. Призрачността на часовете слънчево затъмнение се дължи не само на сянката, надвиснала над битието, но и на гробната тишина, която се възцарява. Птиците и насекомите замлъкват. Дневните животни започват да се подготвят за сън, а нощните – да се разбуждат и да обикалят наоколо.

Щом затъмнението отмине, малко по малко природата се опитва да си върне стария ритъм, дневните животни се събуждат отново, а нощните пак се прибират за сън, но всички остават дълго време объркани, особено поради падането на температурите и появата на ветрове.

По време на затъмнение стойностите се обръщат – тъмнината разпаря предсказуемостта и сигурността на светлината и се промъква в мисловните, емоционалните и биологичните ни системи, за да напомни за себе си и да ни увери, че нищо не е такова, каквото изглежда.

В древни времена затъмненията са били основно предсказателно средство на жреци, магове и астролози. Те са вещаели мащабни събития като глад, мор, война, благоденствие.

Слънцето е символ на бащата, на краля, на главата на царството, племето или държавата, затова и слънчевите затъмнения касаели бъдещето на владетеля.

Луната е символ на детето, на връзката майка-дете, на недиференцираното съзнание, на емоционалния живот и стихийността му, затова с нея се идентифицират масите, народът, който има нужда от разумна, здрава и блага “бащина” ръка. Оттук лунните затъмнения оставяли отпечатък върху съдбите на обикновените хора.

Затъмненията винаги са носели глобални послания към целия свят. Слънчевите поставят под съмнение и на изпитание съзнателните ни преценки, представи и светогледни схеми. Те ни подтикват волно или принудително да се откажем от дисфункционална вече пътеводна рамка, от порочен курс на политическо и икономическо действие, от остарелия цар или държавен глава.

Лунните затъмнения активират настроения, тежнения и емоционални нагласи, които са тлеели в недоизказаното. Отварят врата към несъзнаваното и оттам нахлуват съдържания, които ни плашат, дебалансират, карат ни да се съмняваме в здравия ни разум. Затова и бележат на колективно ниво времена на недоволства, на объркване, на метежи, на стагнация – необходимата криза в най-тъмната нощ преди изгрев.

Особено важни са стихията и знакът, в които попада дадено затъмнение – тяхната символика определя природата на предстоящите събития, както свидетелстват древните астролози. При затъмнение в огнен знак например се очакват войни, конфликти, съревнование, първенство, подчинение.

Ако затъмнението е попаднало в огнения знак Стрелец, очакваните сблъсъци ще бъдат на верска, религиозна основа. Този знак ще постави акцент върху международните въпроси, дългите пътувания, образованието, закона, издателския бизнес – журналисти, професори, правораздаватели ще бъдат засегнати от редица обрати и промени.

Затъмнения в земни знаци се свързват с евентуални земетресения, суша, слаба реколта, нищета; във водни знаци – поройни дъждове, наводнения, приливи; във въздушни – бури, урагани, социални размирици.

Важно е да се изследва и позицията на планетата управител на знака, в който попада затъмнението, за да се добие допълнителна представа за посоката, в която поемат трансформационните процеси и необходимостта от промяна.

Разбира се, затъмненията носят специфично значение и в живота на отделния индивид като сферата, която "осветяват", е дефинирана от дома, в който попадат те. Домовете в рождената карта представляват ключови житейски сфери и обстоятелства, в които инвестираме психическата и жизнената ни енергия по пътя на израстването ни като човеци.

Затъмненията насочват вниманието ни към тази конкретна област от живота, в която в повечето случаи сме допуснали дисбаланс и дисонанс, затова е нужно да повдигнем нивото си на осъзнаване по нейната тема и да дадем нов отклик така, че да постигнем по-задоволителни условия.

Домът в рождената карта, "осветен" от слънчево затъмнение, е житейското поле, в което се случват важни промени, кризи и развитие през следващата година или до следващото затъмнение. Склонни сме да реагираме първично или импулсивно и да правим грешки. Делата по този дом преминават през процес на трансформация – те ще доведат до преформулиране на занимания, цели и чувство за идентичност.

Домът, засегнат от лунно затъмнение, ще бъде белязан от по-фини “настройки”, но съвсем не по-леко поносим драматизъм. Емоционалните движения ще се отразят на житейската ни динамика по темата на засегнатия дом – тя може да бъде романтика, отношения с колеги, с партньори, финансови потоци, пътувания и т.н. Имаме усещането, че губим контрол и слепите ни първосигнални реакции нанасят понякога непоправими щети. Затова в дните около затъмнение не се препоръчва предприемането на значителни промени, действия и решения – резултатите няма да се разгърнат по план.

При лунните затъмнения, освен домът, в който попадат, е важен и противоположният нему – в него се крият проблеми, тайни условия, които утежняват нещата, но и същевременно крият ключа към решаването им. Там е нужно да се бръкне и да се извади скритото на бял свят.

Не е без значение и дали затъмнението се образува при съвпадение съответно със Северния или с Южния лунен възел. Възлите са точките, в които еклиптиката на Слънцето и орбитата на Луната се пресичат – те са на една линия със Земята. Случи ли се затъмнението откъм Южния възел, миналото изригва и превзема организацията на мозъчните ни връзки, за да можем да прозрем, изстрадаме наново, изплатим и преобразим.

Затъмнение откъм Северния възел по-скоро изтегля фокуса към бъдещето и задава нова програма, зараждаща се в мрака на несъзнаваното.

Последното слънчево затъмнение за тази година се случи на 3 ноември 2013 г. в знака Скорпион, възпламенявайки и възпалявайки глобални и колективни процеси на разпад, криза и невъзможност до точката на трансформация в областта на бизнеса, политиката, финансите, кредитите, властта, задкулисието, петрола...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти