Каква ще бъде Годината на овцата за отделните зодии

Каква ще бъде Годината на овцата за отделните зодии
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

На 19 февруари 2015 г., навръх водолейското новолуние, второто след зимното слънцестоене, започва китайската нова година. Чувам от време на време ропот около това, че западна култура и западна астрология се занимава с китайски традиции - какво имат те общо с нас? 

Техният календар е слънчево-лунен, нашият е слънчев? Китайските зодии нямат нищо общо със западните?

Това обаче не е съвсем така. В епохата, в която живеем, светът е едно глобално село и всички сме тясно свързани, културите си взаимодействат, а идеите преливат и се обогатяват.

Източните традиции винаги са били много по-близо до природата, земята и женското. Техният зодиак не е толкова обвързан с далечното височайше движение на абстрактни небесни тела, оживели като митологични герои, както е в западната астрология. Но китайският зодиак също отразява преобразяването на веществото, на енергията, на есенцията на битието във всичките му възможни състояния, като градивните му единици са земните елементи - дърво, вода, метал, огън, земя, които определят качеството на енергията на годините, обозначени от пребиваването на Юпитер във всеки от дванайсетте знака.

Друго съответствие, насред различията между двата зодиака, е фактът, че има особено препокриване и паралели между характеристиките на знаците два по два от двете системи. 2015-а година е година на овцата според китайския календар. Овцата съответства на знака Рак в западната астрология, което обрисува настоящата година като време на завръщане към семейството, корените, дома и неговата функция да ни центрира около огъня на вътрешното огнище. Подобно знака Рак - годината на овцата е интровертна, тиха, миротворна, отдадена на интимния живот, съкровените преживявания, емоционалните връзки и тяхното излекуване и утвърждаване.

В годината на овцата доминира женската енергия, която зачева и износва семенцето на новите ни творчески проекти. Това е пасивна енергия на себесъзерцателност, медитативност, самовглъбеност, затова и намеренията не се постигат с груба сила и напориста амбиция, а с кроткото ромолене на реката, чийто ход никой не може да отклони от руслото му. В годината на овцата се материализират онези копнежи и желания, които са докрай изфантазирани и най-вече мощно визуализирани в унисон с гласа на интуицията.

Рак е знакът на семейството, майчинството и децата. 2015-а именно е посветена на тези ценности, които подхранват нуждата ни да пуснем корен, да оставим генетичен отпечатък, да усетим какво е сърцето ти да се разхожда извън теб, да преживеем живота наново...

Меката подхранваща женска енергия на дървената овца ще се отрази по различен начин на представителите на различните зодии.

Огнените знаци ще я усетят като леко озаптяваща, охлаждаща страстите и застопоряваща неконтролируемото и спонтанно изразяване на импулсите. Много повече мислене и броене до десет, преди да се реагира и отреже. Годината на овцата ще фокусира вниманието на огнените хора върху общуването и ще ги постави в ситуации, при които ще се налага да поглеждат върху взаимоотношенията си от по-обективен ъгъл, което съвсем не е лесно за тяхната самодоволна природа и убеденост в неизменната им правота.

За Овните приятелствата ще се окажат арена на битки и страдание, които ще ги научат да отстъпват, както и да приемат поражение.

Лъвовете ще трябва да упражняват емоционално себеизразяване и да демонстрират автентичен кураж да разберат партньора си, да се поставят в неговите обувки и променят дисбалансираната динамика във взаимоотношенията.

Стрелците ще посветят годината си на осъществяване на контакти, на учене и обмен на информация и на развитата си способност да бъдат на правилното място в правилното време.

За земните знаци годината ще бъде под знака на финансовата и материалната сигурност, организацията на ежедневието и професионалните постижения.

Козирозите ще полагат огромни усилия, за да въведат паричните си дела в ред и да преразпределят по приоритети финансовите си потоци. Целият им труд ще бъде възнаграден с добри финансови постъпления, които ще бъдат не толкова плод на борби, колкото на ефективна стратегия.

Телците най-сетне ще се почувстват признати, ще изкачат онова стъпало, към което отдавна се стремят, ще усетят дългоочакваната дързост да заявят какво искат, какво им се полага и как възнамеряват да променят професионалния си път.

Девите ще осъзнаят, че за да могат да са полезни на близките си и да се справят с лекота в ежедневието с всички отговорности и препятствия, трябва преди всичко да се погрижат за себе си, за физическото и психическото си здраве. Една разчупена мисловна рамка и отвореност към алтернативни подходи ще им даде добър тласък в постигането на благоденствие.

Въздушните знаци в годината на овцата се изявяват, забавляват, творят, пътуват и въобще дават пълна свобода и размах на душевните си търсения и стремления.

Водолеите слизат леко на земята или по-точно в телата си и отварят сетивата си за всички благини и ласки на простичките удоволствия, в това число храна, танци и почивка.

Близнаците учат, пътуват и разширяват хоризонта си и може би се чувстват малко объркани, защото получават световъртеж от всички възможности, които се разкриват пред взора ми, без да могат да изберат и да се ограничат в избора си. Те обаче трябва да разберат, че за да постигнат успех, е нужно да се фокусират и да приемат линейността на времето и пространството на измерението, в което живеем.

Везните раждат деца, пускат децата си на свобода, играят с тях, вълнуват се и плачат. Везните раждат и творчески проекти и професионални идеи, но в крайна сметка изпитват искрено удоволствие от цялото това приключение да виждат как нещо излиза из теб и, макар да не ти принадлежи и да заживява свой собствен живот, носи твоя отпечатък.

За водните знаци годината на овцата е най-кротка, спокойна, прикрита и задкулисна. Тя с лекота резонира на интровертната им природа и няма да поставя несвойствените им изисквания пред тях.

Рибите се посвещават на духовните си търсения и все пак са изправени пред предизвикателството да излязат от защитеното ограничаващо пространство на собствени представи и идеи, като ги споделят, като ги извадят от обителта на главите си и ги подложат на реалистичен тест.

Раците се учат да споделят - парите си, времето си, пространството си, без да се вкопчват и да влизат в зависимост и обсесии. Те трябва да разберат, че да се пазиш от нараняване и обвързване, е същото като да се претопиш в другия безпаметно. 

Скорпионите ще се въртят около дома и семейството, ще вкусят от удоволствията на кулинарията, докато те са главните действащи лица, а не консуматори; ще се сдобият с имоти, ще сменят жилище, ще се занимават с ремонти и семейни дела. Някои от тях ще купуват детски колички и пелени.

П.П. Годината на овцата се нарича също и година на козата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти