Как Меркурий влияе на нашия живот - неговите принципи и символика

Днес ще си говорим за планетата Меркурий и нейната символика, която е много интересна и разнообразна, а както добре знаем архетипът ни дава същността на нещата и ни помага да ги разберем в дълбочина.

Меркурий е най-близката планета до Слънцето, а също така и най-малката в Слънчевата система, с диаметър около 4878 км.

Меркурий е в състояние да улесни или обърка плановете, които си правим, тъй като влиянието му върху живота ни е голямо.

Митологично, Меркурий се свързва с римския бог Меркурий, покровител на търговците и с древногръцкия бог Хермес, син на Зевс и Мая, защитник на пътниците,бог на крадците. Хитър и много умен. Изобразяван с крилати сандали и шапка, както и вестителски жезъл. Негови символи са  петелът и костенурката.

Хермес също така е и водач на мъртвите, като им помага да намерят пътя си в подземния свят.

Хермес убива многоокия гигант Аргус, който пази нимфата Йо, една от съпругите на Зевс, заловена от Хера. За да затвори всички очи на гиганта, Хермес успява да го приспи със заклинание, след което го обезглавява с меч във формата на сърп и така спасява Йо. А очите на Аргус били сложени на опашката на паун, който става символ на богинята Хера.

От Хермес идва думата“херметичен“- това е изкуството за интерпретиране на скритото значение и ни подсеща колко важни са мислите и думите и как те се превръщат в дела, които, от своя страна, формират живота ни. Точно поради тази причина е много ценно да помислим преди да кажем каквото и да било вместо да бърборим просто ей така, защото тишината ни кара да се чувстваме неловко. Мислите, а и думите, имат сила и всеки от нас носи отговорност как и в името на какво използва тази сила- тя може да бъде разрушителна или градивна.

Меркурий е мостът, връзката, изразното средство, което всеки от нас използва, за да изведе от себе си това, което има да каже и съответно да възприеме в себе си впечатленията и преживяванията от външния свят.

Един от основните принципи на Меркурий е любопитството, а оттам и способността на човек да учи, да пита, да говори и да се изразява по свой уникален начин. Меркурий е способността към абстрактно мислене, вроденият интелект, пътуванията и всичко, свързано с транспорта.

Друг негов принцип е двойнствеността, която му позволява да е ловък, игрив, остроумен и проницателен.Този принцип отразява непостоянството в природата и показва как едно и също явление за едни е положително, а за други- отрицателно. Меркурий изисква ловкост, подвижност, отвореност към промени и способност за адаптация към нови обстоятелства

И третият основен принцип на Меркурий е неутралността, защото той е и посланик; дейността на интелекта способства да се използват правилно и непредубедено представите за света, тъй като винаги е свободен от влиянието на емоциите.

Меркурий в човека представлява състоянието на нервната система, а също така потребността на човек да знае размери, габарити, параметри.

В характера формира изпълнителност, щателност, внимание към подробности и детайли.

Меркурий се свързва с трезвото и ясно мислене.

Ролите му са: брат, сестра, родственици, познати, търговци, лекари, пощальони, куриери, фокусници.

Състоянието на Меркурий е състояние на размисъл, на разбиране, на говорене,на писане, четене, изследване и наблюдение.

Събитията по Меркурий: срещи, договори, екскурзии, получаване на справки, постъпване във ВУЗ.

В тялото Меркурий се свързва с мимиките, жестовете, ръцете, дихателната система, хрущялите и свръзките.

Припомнете си още:

Ретрограден Меркурий във Везни: Какво да очакваме

Опасен ли е ретроградният Меркурий?

Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти